Heftige nieuwe details over Titan bekendgemaakt: Dit is er echt gebeurd

Nieuwe details over Titan bekendgemaakt: ''Dit is er echt gebeurd''

Het bedrijf dat de resten van duikboot Titan heeft gevonden, heeft nieuwe informatie naar buiten gebracht over hoe ze de brokstukken hebben ontdekt. Volgens Pelagic Research Services (PRS) ging de missie ”totaal anders” dan er werd gehoopt.

PRS werd op 18 juni, de zondag waarop de duikboot alle contact verloor met het moederschip, gecontacteerd om te helpen bij de zoektocht.

Nieuwe details over Titan bekendgemaakt: ''Dit is er echt gebeurd''

Persbericht

In een zojuist uitgegeven persbericht, licht Edward Cassano, de onderzoeksleider, meer details toe. ”Ons werd gevraagd om onze Odysseus 6K, een speciaal systeem waarmee het mogelijk is om op grote diepte te zoeken, in te zetten. We zijn meteen begonnen met het samenstellen van een team.”

Deep Energy

Op dezelfde dag stuurde een schip met de naam Deep Energy twee robots de oceaan in. Een van die robots kon echter ‘maar’ tot 2.700 meter diepte gaan. Die robot kreeg last van een mechanisch probleem, en is volgens Cassano verloren gegaan.

Helemaal anders

Cassano heeft tijdens de persconferentie moeite om zijn tranen te bedwingen. Naar eigen zeggen hoopte hij de Titan ‘vast te grijpen’ en ‘op te tillen’ om iedereen in veiligheid te brengen.

Pelagic Research Services CEO gives emotional summary of search-and-rescue mission for Titan sub

Opmerkelijk is nu dat de Odysseus 6K op 18 juni de oceaan in ging en binnen slechts 90 minuten de zeebodem bereikte. Cassano: ”Kort na aankomst werden de brokstukken ontdekt.”

Dat betekent dus dat op dezelfde dag dat de Titan afdaalde, de wrakstukken al werden gevonden. En dit terwijl in de media dagen op rij melding werd gemaakt van een intensieve zoektocht.

Naar eigen zeggen werd Cassano emotioneel toen hij doorhad dat het geen reddingsoperatie betrof, maar een bergingsmissie: ”Ik vind het heel erg.”

Zoektocht gestopt

De zoektocht is al gestopt op dezelfde dag, nadat de brokstukken werden gevonden. Helemaal zeker is het nog niet, maar de kans is groot dat de Titan implodeerde tijdens de tocht.

De vijf inzittenden hadden geen schijn van kans. Aan boord zaten Stockton Rush, de eigenaar van OceanGate. De andere passagiers waren Hamish Harding, Shahzada Dawood, zijn zoon Suleman en Paul-Henri Nargeolet.

‘Nog veel te leren’

Afgelopen woensdag werd er een video gemaakt waarop te zien is hoe een schip met de restanten van de Titan aanmeerde in het Canadese St. John’s.

Nieuwe details over Titan bekendgemaakt: ''Dit is er echt gebeurd''

Onderzoekers proberen nu een reconstructie te maken van wat er precies gebeurd is. Volgens Cassano valt er nog veel te leren bij dergelijke missies.

Hij stelt dat zijn aandacht vooral bij de familie en vrienden van de vijf inzittenden zijn.

Scroll naar boven