Vakantiegangers in Malta rennen in paniek de zee uit: ”Help, help!”

Vakantiegangers in Malta rennen in paniek de zee uit: ''Een haai!''

In de afgelopen dagen/weken kijken mensen extra goed uit wanneer ze de zee in gaan. Dat is ook niet vreemd na meerdere berichten over haaien. In Spanje doken er vorige week nog een aantal op. Eerder was er natuurlijk al in Egypte het een en ander gebeurd.

Grote paniek

En nu…is Malta aan de beurt. Het piepkleine eilandje in de Middellandse Zee was onlangs het decor van massale paniek bij zowel lokale inwoners als toeristen.

Op uitgelekte beelden is te zien hoe mensen denken dat er een reusachtige haai aan komt zwemmen. Een groep jonge kinderen is ten einde raad en sprint het water uit.

Bij nader inzien blijkt het te gaan om een tonijn, die vermoedelijk geen idee had waar hij/zij was beland en spartelend bij het strand van Ghadira Bay rondjes zwemt.

Wel geinig is dat mensen in blinde paniek het water uit rennen omdat ze denken dat ze anders verslonden worden door dit zeedier.

‘Niks aan het handje’

The Times of Malta, de belangrijkste krant van het het land, heeft het nieuws op de voorpagina gezet. Volgens Charlon Gouder, een expert op het gebied van zeedieren, ging het om een ‘wilde tonijn’.

Dat denkt hij tenminste. Hij stelt dat het dier helemaal de weg kwijt was, waarschijnlijk doordat het is aangevaren door een boot, en daardoor richting de kust zwom.

Volgens de expert is het de tijd van het jaar dat tonijnen migreren van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee. Ze komen dan langs het noorden van Malta.

Volgens Gouder heb je helemaal niets te vrezen van een tonijn. ”Ze zijn heel lief en zouden mensen zeker niet zomaar iets aandoen. Maar ze zijn wel groot en bovendien heel erg sterk, dus als je het opzoekt is de kans aanwezig dat je het niet meer kunt navertellen.

De tonijn in kwestie is inmiddels aangetroffen. Het dier bleek te zijn gespietst door vissers die hem wilde vangen en leeft niet meer.

Tuna in Malta causes massive chaos with bizarre behavior

Haaien in Spanje

Zoals in de inleiding aangegeven, is het in Spanje andere koek. Daar doken vorige week meerdere blauwe haaien (en een koehaai) op bij de toeristische plekken.

Het feest begon in Alicante, waar een strandwacht ineens een vin zag rondzwemmen in de zee. De man begon als een gek op zijn fluitje te blazen, waarna toeristen in paniek raakten. De situatie ontspoorde zo erg, dat werd besloten om het strand voor bepaalde tijd te sluiten.

In de daaropvolgende dagen was het ook raak in Mallorca, Menorca en Ibiza. Bij het Spaanse populaire vakantie-eiland zwommen meerdere blauwe haaien.

Scroll naar boven