Breaking: ‘Onregelmatigheden’ ontdekt bij uitslagen Songfestival

Er is ophef ontstaan rondom de tweede halve finale van het Songfestival. Volgens directeur media Jean Philip De Tender van organisatie EBU, zouden zes landen zich schuldig gemaakt hebben aan ‘onderlinge stemafspraken’.

Afgelopen zaterdag meldde de organisatie ‘verdachte patronen’ te hebben ontdekt bij de uitslagen van zes landen. Om die reden zijn deze resultaten vervangen met alternatieve uitslagen, gebaseerd op landen met vergelijkbaar stemgedrag.

Landen geheim

De organisatie wil niet bekendmaken om welke zes landen het gaat. De Tender vertelt tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws meer over de frauduleuze handelingen die er geconstateerd zijn.”Op basis van onze data lijkt het erop dat de jury’s van bepaalde landen onderling stemafspraken hebben gemaakt. Dat is wel vaker zo, maar het is de eerste keer dat het op zo’n grote schaal gebeurt.”

Dat er is ingegrepen, vindt de directeur niet meer dan vanzelfsprekend. “Winnen mag dan wel een zaak van staatsbelang zijn voor sommige landen, de integriteit van het songfestival staat voorop.”

Alle punten naar Zweden

Verschillende internationale media, waaronder VRT en The Irish Times hebben de zaak grondig uitgezocht. Zij melden dat de punten van Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino zijn gewijzigd. Het sixtet gaf hun 12 punten uiteindelijk allemaal aan Zweden.

Finale

Wie de finale van het Songfestival heeft gezien, heeft gemerkt dat de puntendelers uit Azerbeidzjan, Georgië en Roemenië vanwege ’technische problemen’ niet in beeld kwamen. Achter de schermen gaat echter een heel ander verhaal de ronde. Er wordt beweerd dat de drie landen zouden hebben geweigerd hun punten op te lezen, nadat de organisatie achter hun corrupte handelswijze was gekomen.

Breaking: 'Onregelmatigheden' ontdekt bij uitslagen Songfestival

Roemenië reageert daar verbaasd op en zegt dat hun presentator klaarstond om Moldavië 12 punten te geven.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven