Bizar: Overheid moet tbs’ers duizenden euro’s schadevergoeding betalen

Breaking: Levensgevaarlijke tbs'er ontsnapt

Het Algemeen Dagblad komt vanmorgen met een ontluisterende onthulling. Doordat er een tekort is aan plekken in tbs-klinieken, moet het kabinet de komende jaren ‘honderdduizenden’ euro’s uitkeren aan de tbs’ers die daardoor noodgedwongen moeten wachten.

Volgens de krant zijn er te weinig bedden beschikbaar in tbs-klinieken, waardoor veroordeelden langer moeten wachten alvorens zij aan hun behandeling kunnen beginnen. In de tussentijd moeten zij daardoor langer in de gevangenis blijven en daardoor hebben tbs’ers recht op een schadevergoeding.

Smartengeld

Na vier maanden komen tbs’ers in aanmerking voor een schadevergoeding. Na zes maanden hebben zij recht op 350 euro per persoon. Vanaf de zevende maand wordt dat bedrag zelfs verhoogd tot 475 euro per maand.

Vorig jaar moest het ministerie van Justitie hierdoor zo’n 25.000 euro uitkeren, maar in de eerste zes maanden van 2022 is dat bedrag al 32.000. Volgens minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming wachtten op 2 juni exact 97 patiënten op een kliniek-plekje. Hij verwacht dat het bedrag nog veel hoger zal oplopen en dat de problemen pas opgelost zijn rond 2026…

Wat een land.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven