Bewoners willen twee intochten, gemeente staat het niet toe

In verschillende gemeenten wordt dit jaar geen sinterklaasintocht georganiseerd. De reden hiervoor is de aangekondigde protesten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Deze beslissing heeft tot diverse reacties geleid.

Rijswijk probeert een oplossing

In Rijswijk kwamen inwoners met een creatief idee: twee intochten organiseren. Eén intocht met roetveegpieten en een andere met traditioneel zwart geschminkte pieten. Dit initiatief werd echter door de gemeente afgekeurd.

Burgemeester stopt alternatieve intocht

Burgemeester Huri Sahin van Rijswijk besloot de alternatieve intocht, georganiseerd door burgers, te verbieden. De reden? Zorgen over veiligheid en openbare orde. Dit besluit heeft voor veel opschudding gezorgd, vooral bij de organisator van de alternatieve intocht.

Marc Weterings, organisator van de alternatieve intocht, is ontstemd over het besluit van de gemeente. Hij ziet het als een capitulatie voor intimidatie en pleit voor het recht op vrije meningsuiting en veilige protesten.

Spanning op politiecapaciteit

De gemeente Rijswijk legt uit dat de beslissing mede is genomen vanwege de hoge druk op de politie-eenheid. Met meerdere intochten in de regio zou de handhaving van de openbare orde een grote uitdaging zijn.

De veiligheid van de aanwezige kinderen speelde ook een grote rol in het besluit van de gemeente. Ze willen geen risico’s nemen met betrekking tot de veiligheid van de jonge bezoekers van de intocht.

Op zoek naar alternatieven

Ondanks de teleurstelling, zoekt de organisatie naar andere mogelijkheden om een sinterklaasfeest voor de kinderen in Rijswijk te realiseren. Ze willen een evenement organiseren waarbij iedereen zich welkom voelt en een keuze heeft.

Scroll naar boven