Banken mogen kosten rekenen aan klanten die vaak geld opnemen

ABN-AMRO geldautomaat

De Geschillencommissie heeft vandaag bepaald dat banken niet verplicht zijn om onbeperkt contact geld opnemen kosteloos aan te bieden. Dat meldt Kifid, een instituut dat financiële klachten afhandelt.

Tot het instituut hadden zich twee klanten van ABN-AMRO gewend. Sinds 1 juli 2021 rekent de bank kosten aan iedereen die jaarlijks meer dan 12.000 euro opneemt. Elke opname daarboven kost vijf euro + 0,5 procent van de totale som die uit de geldautomaat komt.

Kosten voor extra geld pinnen

‘Slaat nergens op’

Beide particulieren zijn boos over de kosten en vinden het nergens op slaan. Klager nummer een neemt elke week 250 euro op voor boodschappen. Hij zou dus 1000 euro boven ‘de limiet’ opnemen en daarmee kosten krijgen van in totaal 25 euro per jaar.

Boze klant nummer twee pint wekelijks 300 euro om ‘overzicht op haar uitgaven’ te houden. Dat kost haar jaarlijks 78 euro.

ABN-AMRO: Fraude en witwassen tegengaan

De bank heeft als reden aangevoerd dat het bij contant geldopnames boven 12.000 euro per jaar, veel dubieuze betalingen ziet. De kosten voor het onderzoeken van deze betalingen stijgen en daarom ziet de ABN-AMRO geen andere uitweg dan dit doorberekenen aan (onschuldige) klanten.

De boze klanten vinden dat de bank zelf maar voor die kosten op moet draaien. Zij doen immers niets verkeerd. Maar de Geschillencommissie is van mening dat ABN-AMRO hier juist handelt en beoordeelt de kosten niet als oneerlijk.

Consumentenbond en Nibud woest

De Consumentenbond snapt niets van het extra bedrag en wil dat de toestemming wordt teruggedraaid. Ook het Nibud is het niet eens met de uitspraak van de Geschillencommissie.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven