Asielzoekers Meppel zijn boos op Nederland, gaan massaal in hongerstaking

Asielzoekers Meppel zijn boos op Nederland, gaan massaal in hongerstaking

Zo’n 75 asielzoekers die worden opgevangen op een boot in Meppel weigeren sinds gisterochtend te eten. Ze zijn boos op Nederland en worden naar eigen zeggen ”niet goed behandeld” door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de immigratiedienst IND.

De nieuwe Nederlanders, toevallig allemaal mannen, eisen volgens de NOS pijlsnel duidelijkheid over hun asielprocedure. Ook willen ze meer privacy en vrijheden.

In natura

Op de boot in Meppel krijgen de mannen alles in natura: drie maaltijden per dag en alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals tandenborstels en tandpasta. Liever zouden ze boodschappengeld krijgen zodat ze hun eigen ontbijt en deodorant kunnen kopen. Dat gebeurt op sommige andere locaties wel. Daar krijgen de bewoners alleen de warme maaltijd en kunnen ze de rest zelf kopen.

COA begrijpt hongerstakers

Vanzelfsprekend meldt een woordvoerder van het COA de wensen van de asielzoekers te begrijpen, maar laat weten dat er op de boot niet veel ruimte is. Er is geen keuken waar asielzoekers zelf eten kunnen bereiden en koelkasten passen er ook niet. Het COA wil echter ”graag onderzoeken” of er voor deze mensen een ruimte op de kade ingericht kan worden.

Ook boos op IND

Ook het IND krijgt er in asielzoekerstaal van langs. De migranten, die geen van allen uitzicht hebben op gezinshereniging of een BSN-nummer, eisen dat de IND opschiet met de asielprocedure. Ze willen namelijk een volgende stap zetten in de procedure en zijn ”bang om vergeten te worden.”

Het is niet bekend hoelang de mannen blijven weigeren om te eten. Uiteindelijk zullen ze natuurlijk wel moeten, want het lichaam kan zo’n 46 tot 73 dagen zonder eten voordat het einde verhaal is. In de tussentijd komt een arts dagelijks kijken naar de gezondheidsstatus van de actievoerders.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven