Enorm tekort aan portiers: ”Opleiding voor veel mensen te moeilijk”

Enorm tekort aan portiers: ''Opleiding voor veel mensen te moeilijk''

Amsterdam luidt de noodklok. Nu steeds meer stadgenoten sinds de corona-ellende langzaamaan de weg naar kroegen en discotheken weer weten te vinden, wordt het enorme tekort aan portiers zichtbaar. Een slechte zaak, zo vindt docent Arjan Kingma.

Kingma is docent op de portiersopleiding en schat in dat zo’n 40! procent van de Amsterdamse portiers werkt zonder dat zij de juiste papieren hiervoor hebben. Het tekort aan geschoolde portiers wijt de leraar voor een gedeelte aan corona, veel portiers moesten door alle sluitingen noodgedwongen ander werk zoeken.

Opleiding te zwaar

De tweede reden die Kingma aanvoert, is de ‘zwaarte van de opleiding’. Volgens de docent is de opleiding ”enorm zwaar” en haalt slechts 65 procent van de cursisten het theorie-examen.

Al met al geen goede ontwikkeling dus. ”We zien dat de incidenten zwaarder worden, denk aan zware steekpartijen. En als dan blijkt dat er een portier werkt zonder de juiste papieren, heeft niet alleen de portier een groot probleem, maar ook de werkgever.”

Nieuwe generatie

Giel Zwaan is voorzitter van de BIZ Leidsebuurt. Hij beaamt dat goede portiers in Amsterdam hard nodig zijn. ”Er is een hele nieuwe generatie die nog niet helemaal weet hoe het uitgaansleven precies werkt. De 18- tot 22-jarigen zijn bijna nog niet uit geweest. Die zijn baldadig of the enthousiast en dat leidt soms tot agressie.”

Zwaan merkt ook dat uitgaanstijden veranderen. ”Eerst werd het pas rond een uur of twaalf echt druk. Nu begint dat rond negen uur al. Portiers moeten daardoor eerder beginnen met werken en ook dat is een oorzaak van het tekort waarmee we kampen”, zo zegt Zwaan tegen NH Nieuws.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven