Asielzoekers bedenken slimme truc, gebruiken hun kinderen

Dit is waarom migranten allemaal naar Nederland willen

Asielzoekers spelen heel erg handig in op de Europese regelgeving. Ze zijn goed op de hoogte van het feit dat minderjarige vreemdelingen meer rechten hebben dan volwassenen. En dus sturen ze hun kroost op grote schaal vooruit. Dat meldt De Telegraaf.

Verdubbeling

Cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst wijzen uit dat het aantal kinderen dat vooruit wordt gestuurd, vorig jaar is verdubbeld.

In 2021 stuurden gezinnen maar liefst 2.191 kinderen naar Nederland. In 2022 ging het al om 4.207 kinderen. Nooit eerder lag dit aantal zo hoog.

Hoofddoel

Een medewerker van voogdij-instelling Nidos is erg gezorgd. ”Gezinshereniging is het hoofddoel van deze mensen. Terwijl we amper weten wie al die volwassenen zijn die we in huis halen.”

Meer rechten

Jasper Hoogendoorn, het afdelingshoofd van Asiel, Opvang en Terugkeer bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, denkt dat het aantal minderjarige vreemdelingen is toegenomen omdat er meer rechten zijn toegekend aan kinderen dan hoe dat zit bij volwassenen.

Kinderen die bijvoorbeeld via Italië naar Nederland komen, krijgen hier direct asiel. Ook mogen ze meteen famile naar ons land halen.

Daardoor is het voor ouders aantrekkelijk om hun kinderen op een boot te zetten. ”Het komt zelfs voor dat ouders ergens op de route naar Nederland wachten tot ze ook kunnen komen. Ze geven hun kind dan instructies om familiehereniging aan te vragen.”

Ook lijkt Nederland voor amv’ers aantrekkelijker. In veel andere EU-landen moet de aanvraag voor gezinshereniging door de na-reizigers worden gedaan in het land van herkomst. In Nederland doet de vooruitreiziger dat. Steeds vaker is dat een kind.

Politiek doet niks

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaf onlangs al aan het onwenselijk te vinden dat ouders hun kinderen als stukken post gebruiken, om vervolgens via een maas in de wet naar Nederland te kunnen komen.

Van der Burg gaf toen aan dit te willen voorkomen, maar cijfers laten zien dat hij daarin verre van geslaagd is. Sterker nog, onder zijn bewind zijn de hoogste cijfers ooit behaald.

Ook in de eerste twee maanden van 2023 zijn honderden jonge migranten in ons land aangekomen. Hun gezinnen komen er dus ook aan.

De Tweede Kamer roert zich ondertussen VVD, PVV en JA21 willen dat de staatssecretaris voorkomt dat jonge migranten bewust vooruit worden gestuurd.

Scroll naar boven