Elena trekt het niet meer: ”Migranten verstoren mijn woonplezier”

Elena trekt het niet meer: ''Migranten verstoren mijn woonplezier''

Elena Safronova uit Apeldoorn wordt gillend gek van haar buren. Die veroorzaken zoveel overlast dat de arme vrouw geen woonplezier meer heeft.

Ze heeft al vanalles geprobeerd. Dat varieert van gesprekken met de eigenaar en verhuurder van de woning en procedures bij de gemeente. Niets helpt. Elena en haar buurtgenoten zijn aan het eind van hun latijn en eisen dat er iets verandert. ”Ik trek het niet meer.”

Arbeidsmigranten

Twee jaar geleden liet Elena voor het eerst van zich horen. In de woning naast haar zitten meerdere arbeidsmigranten in een eengezinswoningen met meerdere slaapkamers.

Safronova en andere omwonenden worden knettergek van alle feestjes, dagelijkse barbeques, geschreeuw, geluidsoverlast, stankoverlast en parkeerproblemen. ”Het is zo erg dat we niet eens buiten kunnen zitten”, zo vertelt de wanhopige vrouw aan De Gelderlander.

Elena trekt het niet meer: ''Migranten verstoren mijn woonplezier''
Kruizemuntstraat Apeldoorn – Google Maps

Bezwaarprocedure

Samen met haar buurtgenoten spande Elena vervolgens een bezwaarprocedure aan bij de gemeente Apeldoorn met als doel het laten intrekken van de vergunning voor de woning.

De gemeente geeft die vergunningen namelijk af, waardoor eigenaren hun woningen kunnen verhuren aan grotere groepen mensen.

Afgewezen

De bezwarencommissie oordeelde echter dat de vergunning niet ingetrokken hoefde te worden, als de verhuurder en de huurder ervoor zouden zorgen dat de overlast zou verdwijnen.

Bovendien, zo vond de commissie, waren er ‘niet voldoende klachten’ binnengekomen. De vergunning werd zelfs verlengd, tot afgrijzen van Elena en de omwonenden.

De overlast verdween echter niet en daarop besloten de buren elk incident door te spelen aan de gemeente. Ook is er een nieuwe bezwaarprocedure ingediend.

Advocaat

Advocaat Ten Kortenaar behartigt de belangen van Elena. Hij meldt dat de overlast erger en erger wordt. ”Daarom zijn we in beroep gegaan. De vergunning moet ingetrokken worden. Als dat niet wordt toegewezen willen we dat de rechter aan de gemeente Apeldoorn oplegt dat er maatregelen genomen moeten worden.”

Gemeente

Volgens de gemeente Apeldoorn zijn er inderdaad meerdere meldingen binnengekomen. Die gaan over onder andere rook- en parkeeroverlast, maar ook over geluidsoverlast.

Woordvoerder Arnoud van der Steen zegt er het volgende over: ”Daarom is de termijn van de vergunning verkort van vijf naar twee jaar.”

”Daarnaast hebben we meerdere gesprekken gehad met de eigenaar en verhuurder van het pand. Ook zijn de regels voor huurders aangescherpt.”

”Bij zowel de eigenaar als de verhuurder is bekend dat bij aanhoudende ernstige overlast de vergunning ingetrokken kan gaan worden.”

Op dit moment wil de gemeente niet meer kwijt over de situatie, vanwege het feit dat er een juridische procedure loopt. De zaak dient aankomende woensdag.

Scroll naar boven