Ajax-voorzitter ook in hele grote problemen: “Niet geschikt voor functie”

michael van praag in problemen

De problemen blijven zich opstapelen voor de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Waar Alex Kroes eerder in opspraak raakte door zijn aandelen in het beursgenoteerde bedrijf, lijkt voorzitter Michael van Praag zich nu ook op te moeten maken voor een mogelijk vertrek.

Misstap Michael van Praag

Michael van Praag, voorzitter van Ajax, heeft na Alex Kroes ook een grote misstap begaan door zijn bezit van Ajax-aandelen niet aan te melden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij had binnen veertien dagen na aanvaarding van zijn rol deze gegevens moeten overleggen, echter was deze informatie zelfs na meer dan vier maanden nog niet ingediend.

Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), uitte stevige kritiek op Van Praag voor het niet nakomen van zijn aangifteplicht. Tegenover de NOS verklaarde hij: “Als directeur of toezichthouder dien je ten alle tijden bewust te zijn van je verplichting tot het melden. Indien hij hiervan niet op de hoogte was, twijfel ik aan zijn geschiktheid voor de positie”, aldus Everts.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Mogelijk torenhoge boete

De Amsterdamse voetbalclub bevestigde aan de NOS dat een dergelijke melding bij de AFM noodzakelijk is. De club gaf aan dat Van Praag uiteindelijk toch zijn bezit heeft geregistreerd: “We hebben te maken met een administratieve verzuim, terwijl deze informatie bij de beurs al algemeen bekend was. Zodra dit aan het licht kwam, hebben we het direct gecorrigeerd”, liet Ajax weten in een reactie.

Van Praag is in het bezoek van in totaal 100 aandelen, een detail dat ook is opgenomen in de documenten die bij zijn aanstelling zijn vrijgegeven. De VEB benadrukt het belang van principes in deze kwestie: “Dit principe heeft hij duidelijk gemaakt aan Alex Kroes. Op het niveau van een beursgenoteerd bedrijf, vergelijkbaar met spelen in de Champions League, is naleving van wet- en regelgeving essentieel.”

Everts pleit ervoor dat de AFM een onderzoek instelt naar de aandelensituatie van Van Praag, met de mogelijkheid van een boete tot een half miljoen euro, die eventueel aangepast kan worden. “Dit wordt in de praktijk wel vaker gedaan”, licht Everts toe.

Scroll naar boven