Ingrijpende nieuwe spelregel bij voetbal op komst: de blauwe kaart

Het mondiale voetbal wacht een grote verandering op het gebied van spelregels. Morgen zal de FIFA in een belegde persconferentie bekendmaken dat er getest zal worden met de invoering van een blauwe kaart. Dit is revolutionair.

Blauwe kaart

Momenteel zijn er in het voetbal twee kaartkleuren mogelijk. Een speler kan een gele kaart krijgen en/of een rode kaart. Er zal nu een blauwe kaart aan worden toegevoegd.

Wanneer een scheidsrechter een blauwe kaart trekt, moet de speler die deze ontvangt voor een periode van tien minuten het veld verlaten.

Volgens The Telegraph en Voetbal International heeft de International Football Association (IFAB) inmiddels toestemming gegeven voor een testronde. Die zou vanaf aankomende zomer ingaan op een lager niveau. Er wordt dus niet direct getest in grote competities.Ook in de Eredivisie is dat niet aan de orde.

Wanneer blauwe kaart bij voetbal?

De hamvraag is natuurlijk: wanneer kun je als speler een blauwe kaart krijgen? Dat kan voor verschillende redenen zijn. Die kan worden uitgedeeld wanneer een speler mekkert tegen de scheidsrechter, of wanneer er een professionele overtreding gemaakt wordt.

De IFAB heeft een verhelderend voorbeeld gegeven, die dateert uit de meest recente EK-finale. Tijdens Engeland tegen Italië trok verdediger Giorgio Chiellini opzichtig aan het shirt van Bukayo Saka. Daarmee werd een belovende aanval onderbroken.

Chiellini kreeg hiervoor een gele kaart, maar zou volgens de nieuwe spelregel een blauwe kaart krijgen en tien minuten naar de kant moeten.

Blauwe kaart Eredivisie

Voorlopig wordt de nieuwe spelregel dus nog niet ingevoerd in de Eredivisie. Wanneer dat wel zal zijn, is afhankelijk van hoe de testfase verloopt. Wanneer dat als positief wordt ervaren, zou de blauwe kaart in de Eredivisie pas op zijn vroegst worden ingevoerd aan het begin van het seizoen 2025/2026/

Wat vind jij van de komst van een nieuwe spelregel? Jouw mening is ontzettend belangrijk voor ons. Laat het weten in de reacties en deel dit artikel op Facebook!

Scroll naar boven