Haarlemmers die geen geld hebben voor een tandarts, hadden gisteren geluk. Uit medelijden konden zij in de mobiele kliniek van ‘Dokters van De Wereld’ hun gebit laten verzorgen.
Secondelijm
En daar kwamen tientallen mensen op af. Door het huidige kabinetsbeleid en de absurde zorgkosten zijn Nederlanders in de armoede gestort.
En dus was het ontzettend druk in de kliniek. Tandarts Valerie van Munster had haar handen vol. Ze heeft veertien mensen weer een mooie lach bezorgd.
”Twee cliënten van HVO-Querido en twaalf van Stem in de Stad zaten in de stoel. Een van hen was Donovan. Hij liep al een tijd rond met een bovengebit dat op instorten staat.
Eén hoestbui en de prothese barst in tweeën. Om te redden wat er te redden viel, heeft Donovan getracht de breuk te lijmen met secondelijm.
Dat was niet zo’n slimme zet. Donovan barst van de pijn in zijn tandvlees. ”Eten doet heel erg zeer. Ik ben al 7 kilo afgevallen weet je.”
Scheef
Donovan is geen tandheelkundige en dus heeft hij de lijm er maar gewoon tussengestopt. Hij heeft het gebit scheef gelijmd, zo constateert Van Munster.
De enige oplossing is een nieuwe prothese. Omdat hij geen geld heeft krijgt hij het gebit gratis. Valerie is een tandarts die ook de vervolgbehandeling vrijwillig uitvoert. ”Mooi om te doen. Dan kan Donovan weer lachen en eten.”
Basispakket
Het probleem ligt echter veel dieper, want met de behandelingen willen tandartsen niet alleen mensen hebben. Er moet ook aandacht gevraagd worden voor dit probleem.
”Verwaarloosde mondzorg kost de maatschappij jaarlijks drie miljard euro”, aldus Caroline van Wingaarden van ‘Dokters in de Wereld. ”Mondzorg moet teru in het basispakket van zorgverzekeraars.”