De 28-jarige Lieke zit in zak en as. Ze is mentaal helemaal opgebrand en kampt met een burn-out waardoor ze niet kan werken. Haar werkgever gelooft er niets van en stuurt haar berichten waarin hij haar vertelt dat liegt.
Werk
Aan de website NSMBL vertelt Lieke hoe ze een burn-out heeft gekregen. ”Net als veel andere mensen had ik een veel te hoge werkdruk, in combinatie met problemen in mijn privéleven.”
”Nadat ik mijn baan plotseling verloor, door een faillissement, zocht ik snel wat nieuws. Gelukkig kon ik al snel aan de slag bij een communicatiebureau.”
”Omdat ik veel ervaring had, kreeg ik een rol met veel verantwoordelijkheid. Daar kwam ook een mooi salaris bij. Het voelde als een stap omhoog. Ik had er ook veel zin in.”
‘Te veel druk’
”Ik merkte al snel dat dit bedrijf te hard groeide voor het aantal werknemers dat het in dienst had. Iedereen werkte keihard, maar liep achter de feiten aan.
”Het werven van nieuw personeel verliep langzamer dan gehoopt. Daar kan mijn werkgever niets aan doen, want hij zocht er wel naar.”
”Het ding is dat er desondanks toch steeds nieuwe klussen werden aangenomen die we eigenlijk aankonden. Negen maanden geleden knapte er iets in mij.”
Burn-out
”Ik was helemaal op en kon alleen nog maar huilen. Functioneren lukte niet meer. Al vier maanden daarvoor merkte ik dat ik heel erg moe was.”
”Ik kon mijn werk niet meer goed uitvoeren. Dit was echt de duppel. Ik vroeg een gesprek aan met mijn werkgever en meldde me ziek. Dat werd niet gewaardeerd.”
”Mijn werkgever noemde het ‘erg zwak’ en wilde me twee dagen verlof geven om even bij te komen. Toen ik vertelde dat de werkdruk te hoog is, zei hij dat ik ‘niet gewend was om hard te werken’. Toen barstte ik weer in tranen uit.”
Leuke dingen
”Na enkele gesprekken met een bedrijfsarts, wilde hij eindelijk geloven dat ik een burn-out heb en een lange periode niet zou komen werken.”
”We zijn negen maanden verder en langzaamaan kom ik er steeds iets meer bovenop. Als ik aan werk denk moet ik huilen, ik kan dat niet aan.”
”Mijn coach adviseert me om leuke dingen te doen. Dus ik ga vaak wat drinken met vriendinnen, even lekker shoppen, een kopje koffie drinken enzovoort.”
Werkgever appt
”Alle leuke dingen die ik doe plaats ik vaak op Instagram. Mijn werkgever volgt me daar ook en die stuurt me dan meteen een berichtje.”
”Hij stuurt dingen als: ‘Lekker he, met gratis geld dagjes weg’. Ook stuurt hij me berichten als: ‘Burn out, haha. Gewoon op kosten van de zaak vakantie vieren. Ik verwacht dat je maandag weer komt werken.”
”Dat soort dingen geven mijn zoveel stress. Ik wil niet meer terug naar dat bedrijf. Maar ontslag nemen kost me veel geld en dus laat ik het maar zo.”