Uit onderzoek blijkt dat 18,9% procent van alle Nederlanders nog steeds graag een peukie opsteekt. Dat dit niet goed is, staat als een paal boven water. Maar dat zijn een hoop andere dingen ook niet. Wij oordelen er verder niet over. Roken wordt wel flink duurder.
Roken
Eerder werd duidelijk dat het (demissionaire) kabinet roken volgend jaar fors duurder wil maken. Tijdens onderhandelingen over de begroting zijn daar afspraken over gemaakt.
In april van dit jaar (2023), steeg de prijs van een pakkie peuken met een euro. Gemiddeld kost een pakje met 20 sigaretten negen euro.
Nu was er afgesproken om de accijns in april 2024 wederom met een euro te verhogen. Zojuist is bekend geworden dat dat nog hoger gaat worden.
Dit ga je betalen in 2024
Volgens informatie op de website van de Rijksoverheid, gaat de prijs van een pakje sigaretten met nog eens 60 cent omhoog. Voor een pak shag bedraagt de verhoging zelfs 3.60 euro. Dat betekent het volgende:
- Een pakje sigaretten gaat gemiddeld €10,70 kosten
- Een pakje shag (50 gram) kost gemiddeld €24,14
Schatkist vullen
De accijnsverhoging zou het kabinet zo’n 90 miljoen euro extra op moeten leveren. Toen werd er nog uitgegaan van een euro verhoging.
Met de 60 cent extra wordt dus gemikt op een slordige 140 miljoen euro extra die men over de rug van rokers wil buitmaken.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen kijkt naar het grote plaatje. Hij hoopt in 2040 een rookvrije generatie te hebben. Maar of dat lukt, is maar de vraag. Toch roken er steeds minder mensen.
Buitenland
Het Trimbos-instituut meldt dat bij elke tien procent dat een pakje sigaretten in prijs stijgt, vier procent van de rokers stopt. Bij shag zou dat 6 procent zijn.
In het buitenland liggen de tarieven wat lager. Daarom gaan fervente rokers van naar onze zuiderburen, of naar Duitsland. Het is ook mogelijk om naar Luxemburg te gaan, of natuurlijk om peuken mee te nemen vanaf je vakantiebestemming. Er zijn opties voldoende.
Dat gezegd hebbende, raden wij iedereen natuurlijk af om te roken. Maar goed, aan onze mening hecht je waarschijnlijk niet veel waarde 😉