Zware invasie van Aziatische Hoornaar op komst: ”Grote zorgen”

De Aziatische hoornaar is momenteel in opmars in ons land. Volgens de Nederlandse Bijenvereniging zijn er alleen dit jaar al 268 nesten waargenomen. Dat is meer dan tweemaal zoveel als vorig jaar. ”Een nestje kan 1.000 werksters herbergen.”

Enorme insectenplaag op komst: ''We moeten ons enorme zorgen maken''

Zorgen maken

In 2021 zijn er maar zeven nesten aangetrokken. Dit jaar staat de teller al op 268. Volgens Marianne Meijboom van onze Nederlandse Bijenvereniging laat dat perfect zien hoe ernstig de situatie is.

Volgens Meijboom beseffen Nederlanders niet wat hen te wachten staat. Ze vindt dat we ons enorme zorgen moeten maken over de komst van de hoornaar.

Aanval

De wesp sloopt ten eerste de biodiversiteit, imkerij en de fruitteelt in Nederland. Maar daarnaast kunnen mensen ook zwaar geprikt worden.

Enorme insectenplaag op komst: ''We moeten ons enorme zorgen maken''

”De hoornaar is heel defensief. Wanneer je bijvoorbeeld je heg aan het snoeien bent en je verstoort per ongeluk hun nest, kan dat je duur komen te staan.”

Volgens de deskundige mag je dit absoluut niet onderschatten. ”Er zijn al meerdere mensen naar de eerste hulp gebracht. En jij kunt de volgende zijn.”

Het verschil tussen een Aziatische hoornaar en een normale wesp, is ten eerste de omvang. Daarnaast kan een hoornaar een aantal keer steken.

Nesten

Er wordt nu in alle macht geprobeerd de Aziatische hoornaar beheersbaar te houden. Er bestaat een meldpunt waar mensen kunnen laten weten als ze er een gezien hebben.

Enorme insectenplaag op komst: ''We moeten ons enorme zorgen maken''

”We streven ernaar de opmars zoveel mogelijk te beteugelen. Het is heel erg belangrijk om waarnemingen van de hoornaar te melden.”

”Dan kunnen we de nesten opsporen, zodat er voorkomen kan worden dat nieuwe koninginnen uitvliegen”, zo valt te lezen op de website.

Zo herken je een Aziatische hoornaar

Je kunt de Aziatische hoornaar herkennen aan zijn zwarte, fluwelen borststuk. De poten zijn zwart en hebben opvallend gele uiteinden.

Het beestje is tussen de twee en drie centimeter lang. Meijboom benadrukt dat het een prachtig beestje is, maar dat hij hier gewoon niet thuishoort en bestreden moet worden ter bescherming van onze eigen natuur en imkerij. We gaan dus een zeer spannende tijd tegemoet.

Zo wordt een NEST van Aziatische HOORNAARS WEGGEHAALD | Omroep Brabant
Scroll naar boven