Vorige week werd bekend dat een heleboel statushouders die in een luxe hotel zitten, de flexwoningen die zij aangeboden kregen te min vonden. Zij hadden ‘andere verwachtingen’ en 34 huishoudens weigerden het huurcontract te tekenen.
De ontevreden nieuwkomers schakelden zelfs advocaten in, maar de gemeente Rijswijk liet zich niet de les lezen door het groepje ontevredelingen en sleepte hen voor de rechter. De uitkomst van een kort geding was dat de klagers een week de tijd zouden krijgen om te tekenen.
Zouden ze dat niet doen, dan mochten ze nog maximaal zeven dagen in het hotel verblijven en zou de volgende bestemming de straat zijn.
Toch maar tekenen
In de afgelopen week heeft het grootste gedeelte van de statushouders alsnog het huurcontract getekend. Toch zijn er nog twee huishouders die dat niet gedaan hebben. Zij zullen echter niet op straat terechtkomen, maar krijgen een deurwaarder op bezoek, die hen zal dwingen om te verhuizen.
Advocaten boos
De advocaten van de ontevreden Nieuwe Nederlanders vinden dat de gemeente Rijwijk het niet goed heeft aangepakt met de statushouders. Zij beweren dat de statushouders de woning helemaal weigerden, maar dat zij deze wilden accepteren ”onder protest”.
Op die wijze wilden zij juridisch duidelijk maken dat zij gedwongen werden: ”Zij konden niet anders dan de overeenkomst tekenen, voor zichzelf of hun gezin.’ Toen zij dat aangaven bij de gemeente, zouden volgens de advocaten de huurcontracten ’ter plaatse zijn doorgescheurd en is aan de statushouders te kennen gegeven dat zij dat niet mogen doen’, anders zouden zij op straat terecht komen.
Een woordvoerder van de gemeente Rijswijk laat weten ‘in lijn van het vonnis’ nu bezig te zijn en reageert verder niet op de advocaten. ‘We willen gewoon graag dat de statushouders kunnen gaan beginnen aan een nieuwe start’, sluit de gemeente Rijswijk af.
Meeste statushouders die woning weigerden tekenen 'toch' huurcontract: 'Ze hadden geen keuze' https://t.co/DkETNSEKrh
— Omroep West (@omroepwest) April 6, 2023