Wereldwijd hebben ongeveer 80 miljoen mensen hiv gekregen. Slechts een handvol mensen wist van het virus te genezen. Een van hen is Marc uit Duitsland. Hij kreeg hiv in 2008 en had een overlevingskans van minder dan 10 procent. Een stamceltransplantatie bracht uitkomst.
Tegen het Algemeen Dagblad doet de 53-jarige Marc uit Düsseldorf zijn verhaal. In 2008 kwam hij voor een onderzoek in zijn lever in het ziekenhuis. “Ze vroegen of ze me ook op hiv konden testen”, zo stelt de homoseksuele Duitser. “Daarna hoorde ik maar niks. Het leek alsof zorgpersoneel me wilde mijden.”
Uiteindelijk krijgt hij te horen dat hij hiv heeft. Het zorgt voor angstaanjagende beelden in zijn hoofd. “Ik dacht aan beelden van doodzieke mensen met aids. Ik dacht na over wie het me gegeven had. En of ik het zelf weer had doorgegeven.”
Marc’s arts stelt hem echter gerust: “Neem het niet te zwaar op. Jij en ik gaan meemaken dat er mensen gaan genezen van hiv.”
Leukemie
In 2011 krijgt Marc leukemie. De chemo slaat aan, maar in 2012 komt de ziekte terug. Omdat nieuwe chemotherapie geen uitkomst is, wordt er gedacht aan een stamceltransplantatie. Het proces duurde uiteindelijk jaren.
Eerst moest Marc een reeks chemo’s ondergaan, waarvoor hij steeds 20 tot 25 dagen in isolatie in het ziekenhuis moest doorbrengen. Door het afbreken van zijn immuunsysteem was hij zo kwetsbaar dat de kleinste dingen hem fataal konden worden.
Van de 80 miljoen mensen die hiv kregen sinds het begin van de epidemie, genas er slechts een handvol. De Duitse Marc (53) is één van hen https://t.co/GTXY2DG4qZ
— AD.nl (@ADnl) February 28, 2023
In de paar dagen die hij thuis mocht doorbrengen, droeg hij standaard een medisch mondmasker. “Nu zijn we eraan gewend door covid, maar toen wezen kinderen naar me in de supermarkt. Ik voelde me de alien van het dorp.”
Stamceltransplantatie
Op Valentijnsdag 2013 onderging hij de stamceltransplantatie. Door complicaties durfden artsen pas jaren later te bekijken of niet alleen de leukemie, maar óók het hiv-virus weg was. Het virus kan zich namelijk verstoppen, in bijvoorbeeld de hersenen of de lymfen.
In 2018 stopte Marc op het teken van zijn dokter met zijn hiv-medicatie. Het ging goed. Afgelopen Valentijnsdag vierde hij met vrienden en familie het 10-jarig jubileum van zijn transplantatie. De eregast: zijn stamceldonor.