Supermarkt-expert: ”We gebruiken trucjes om klanten te manipuleren”

Supermarkt-expert: ''We gebruiken trucjes om klanten te manipuleren''

Een supermarkt-expert heeft enkele slimme trucs onthuld die supermarkten gebruiken om klanten langer in de winkel te laten blijven en hen ook meer te laten aanschaffen. Men schijnt zelfs gebruik te maken van geur en geluiden.

Wanneer je boodschappen gaat doen ga je vaak met de insteek dat je koopt wat je nodig hebt en dan weer weggaat. Op de een of andere manier koop je vaak toch echter meer dan je nodig hebt. Je valt bijvoorbeeld voor een aanbieding of ziet iets waar je trek in hebt.

Muziek

Dr Cathrine Jansson-Boyd van de Anglia Ruskin Universiteit is psycholoog en supermarkt-expert. In de Britse krant Mirror openbaart ze enkele trucs waarmee supermarkten jou proberen te manipuleren. Een van deze trucs blijkt muziek. Sommige supermarkten spelen muziek af waardoor klanten het gevoel krijgen dat het leuk is om in die supermarkt te zijn. Daardoor blijf je er automatisch langer.

Denk bijvoorbeeld aan kerst. ”Wanneer het de kerstperiode is, wordt er vaak kerstmuziek gedraaid. We zien klanten dan meezingen en ze blijven langer in de winkel. En dus kopen ze meer.”

Geur

En dan blijkt er nog een truc die klanten manipuleert. ”Dit is de meest traditionele truc van allemaal, namelijk geur. Soms spuiten supermarkten bepaalde aroma’s in de lucht, of ruik je de geur van vers brood. ”Dit zorgt bij veel klanten voor een opgewekt en nostalgisch gevoel, waarbij de kans toeneemt dat ze brood kopen.”

Scroll naar boven