Onlangs werd de oplevering van het gerenoveerde stationsgebouw in Zwolle gerealiseerd. Iedereen blij, inclusief feestelijke opening. Maar Loes Burgmeijer (67) zit te rillen van woede. Met plaatsvervangende schaamte’ heeft ze de gadegeslagen dat er geen openbare wc in het gebouw zit. Dat had Loes heel graag gewild.
Loes wist voordat er een schop de grond in ging van de renovatieplannen. Ze belde naar de gemeente en het bedrijf dat de fietsenkelder onder het stationsplein mocht bouwen. De 67-jarige vrouw is incontinent en al jarenlang openbare toiletten activist. Met de renovatieplannen van het Zwolse station in aantocht, leek het de Zwolse een geschikt moment om aan te dringen op toegankelijke toiletten.
Geen toilet
Toen het station werd opgeleverd, bleek dat er helemaal geen openbaar toilet was gebouwd. En dat terwijl woordvoerder Sam Rademaken van de gemeente op 11 mei jongstleden een e-mail verstuurde aan De Stentor, waarin hij schreef dat er ”in het kader van toegankelijkheid een extra toiletvoorziening komt in het Stationsgebouw.”
Zogezegd werden de renovatiewerkzaamheden afgerond, waarna een feestelijke opening plaatsvond. Zonder toilet, want die blijkt niet gebouwd.
‘Was niet echt nodig’
Volgens NS-regiodirecteur Maarten Haverkamp ”was het allemaal niet echt nodig”, dat bijbouwen van een toilet omdat er in de stationstunnel ”mooie toiletten zitten die fantastisch functioneren.” Haverkamp zegt dat hij nooit klachten krijgt dat er te weinig toiletten zouden zijn.
Daarop barst Burgmeijer in woede uit. Ze kan het niet geloven. ”Pfff, geen klachten. Het is een ramp. Echt, een ramp. Ja, er zit een toilet in de tunnel. Maar daarvoor moet je eerst inchecken bij de NS of een andere vervoerder. En als je op de fiets bent, moet je die ook nog eerst stallen. Wat dan weer een probleem is voor sommigen, omdat de kelder alleen via een lange trap te bereiken is.”
”Als ik naar de wc moet, moet ik echt metéén naar de wc. Tegen de tijd dat ik in de tunnel bij die toiletten ben, heb ik het al tot aan mijn enkels zitten…”
De gemeente is in ieder geval niet bereid om een toilet bij te laten bouwen. Zij verwijzen door naar de NS, die eveneens de noodzaak niet ziet.