Een op de tien Nederlanders is al langer dan twee twee jaar niet naar de tandarts geweest. Dat wijst een onderzoek van de Patiëntenfederatie uit, waaraan 9.000 mensen deelnamen. Er worden drie redenen aangedragen om de tandarts te mijden: angst voor pijn, een coronabesmetting en een gepeperde factuur.
Kwaliteit van leven
Mensen die de tandarts uitstellen of helemaal niet bezoeken, bewijzen zichzelf vooral een slechte dienst, zo stelt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. Het uitstellen van mondzorg kan leiden tot schade aan de gezondheid en de kwaliteit van leven door mondproblemen.
Bovendien kosten mondzorgweigeraars de maatschappij klauwen vol geld. Het Radboudumc becijferde al dat dit per jaar uitkomt op zo’n drie miljard euro.
Oplossingen
Dat het mijden van mondzorg geen aanrader is, heet geen verrassing. Veldman denkt dat de uitkomst van het onderzoek slechts ”het topje van de ijsberg” is. Er deden immers maar 9.000 mensen mee aan het onderzoek. Landelijk ligt de groep mondzorgmijders dus nog veel hoger.
Veldman wil daarom dat er oplossingen komen. Hiervoor is volgens haar vervolgonderzoek nodig, waarbij gekeken moet worden naar belemmeringen van patiënten.
Zorgverzekering
Mondzorg werd in 2006 uit het basispakket van een zorgverzekering gehaald. Het kabinet vond destijds dat de kosten te hoog opliepen en tegenwoordig heb je een aanvullende verzekering nodig.
Het zijn trieste cijfers, maar volgens Dokters van de Wereld hebben zo’n 1.5 miljoen Nederlanders geen geld om naar de tandarts te gaan. Zij stelden vorig jaar een petitie op, waarin werd opgeroepen tandartsen en mondhygiënist weer in het basispakket op te nemen.
Hoewel de petitie ruim 75.000 keer werd ondertekend, doet het kabinet hier vooralsnog niets mee. En zo verandert er dus niets.