Spanje wijzigt wet: Seks vanaf nu alleen na toestemming beide partijen

Spanje wijzigt wet: Seks vanaf nu alleen na toestemming beide partijen

In Spanje is heeft de regering een wetsvoorstel goedgekeurd met betrekking tot seksuele handelingen. Vanaf nu mag er alleen nog seks plaatsvinden tussen twee mensen, als beiden hier toestemming voor hebben gegeven.

Met de aanpassing van de wet gaat Spanje de strijd aan tegen ‘seksuele terreur en de cultuur van verkrachting’. En dit betekent onder meer dan aanranding als verkrachting beschouwd gaat worden, ongeacht of het slachtoffer zich verzet.

Complimenten

Verkrachting wordt zwaar bestraft. Mensen die schuldig worden bevonden, riskeren celstraffen die kunnen oplopen tot maar liefst 15 jaar.’

Ook strafbaar: intimiderende complimenten. Perosnen die ongevraagd een seksueel getint compliment geven, zullen ook hard gestraft worden. Dat geldt eveneens voor verspreiders van seksvideo’s.

Zege voor het volk

Irene Montero van de linkse partij Podemos is initiatiefneemster van de wet nadat daders van groepsverkrachtingen met lichte straffen wegkwamen. Montero noemt vandaag ”een geweldige dag voor alle vrouwen” en is van mening dat Spanje tot ingrijpen verplicht was aan alle slachtoffers van seksueel geweld.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven