Met alle gebeurtenissen in Oekraïne in het achterhoofd, komt het wellicht niet helemaal als een verrassing, maar Nederlandse huishoudens gaan er dit jaar financieel behoorlijk op achteruit. Het Centraal Planbureau ontvouwt vandaag drie scenario’s, waarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde koopkrachtdaling van 2,7 procent. Dit is de grootste daling in ruim 40 jaar.
Benzine, gas en boodschappen duurder
De inflatie loopt niet alleen keihard op, we zien inmiddels ook welke sporen de oorlog in Oekraïne nog meer achterlaat in Nederland. Zo zijn de prijzen van benzine en gas enorm gestegen (en we zijn er nog niet). Ook boodschappen worden duurder. Dat komt doordat producenten de stijgende prijzen van grondstoffen, energie en transport doorberekenen aan de consument.
Mark Rutte maakt zich zorgen
MinPres Mark Rutte heeft inmiddels namens hemzelf en het kabinet zijn ‘zorgen’ uitgesproken over de steeds hoger wordende energieprijzen. Hij wil echter niet vooruitlopen op het eventueel invoeren van financiële compensatie voor gezinnen die niet of nauwelijks rond kunnen komen.
‘Collectief welvaartsverlies niet te voorkomen’
Volgens vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag zijn ‘makkelijke en snelle oplossingen’ niet voorhanden. Desondanks geeft de D66er het druk te hebben met het uitwerken van wat er mogelijk is voor mensen die in financiële problemen komen. Maar, zo stelt Kaag: ‘’Het is een feit dat wij een collectief welvaartsverlies zullen meemaken.’’