99% van de mensen weet niet wat een groene streep op de weg betekent

99% van de mensen weet niet wat deze groene streep op de weg betekent

Elke weggebruiker weet natuurlijk heel goed wat een doorgetrokken of onderbroken lijn op de weg betekent. Er zijn echter ook bijzondere wegmarkeringen te vinden, zoals bijvoorbeeld twee onderbroken lijnen waar nog een groene streep tussen zit.

Op de Nederlandse wegen kom je deze regelmatig tegen. En dus is het ontzettend belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. En dus is het tijd om hier aandacht aan te besteden.

De basisregel is natuurlijk hetzelfde. Een stippellijn mag worden overschreden. Bij een doorgetrokken lijn mag dat niet. Dat heb je op je rij-examen geleerd.

Bijzondere situaties

Maar soms kom je bijvoorbeeld een doorgetrokken en een stippellijn naast elkaar tegen. In dat geval is de streep naast je bepalend. Wanneer die onderbroken is, mag je inhalen. Wanneer dat niet het geval is, mag je dus ook niet inhalen.

Dan is er ook nog een dubbele doorgetrokken lijn. Die betekent eigenlijk hetzelfde als een enkele doorgetrokken lijn en dient ter verduidelijking van het inhaalverbod.

99% van de mensen weet niet wat een groene streep op de weg betekent

Groene lijn?

Maar wat betekenen twee stippellijnen, waar een doorgetrokken groene lijn tussen staat? Volgens onderzoek schijnen veel mensen dit niet te weten.

Op een weg met een dubbele stippellijn mag je inhalen, mits de omstandigheden dit toelaten. Wanneer er een groene lijn tussen de twee stippellijnen staat, betekent dit dat je maximaal 100 kilometer per uur mag rijden. De groene kleur is enkel ondersteunend en is geplaatst om je alert te maken.

Betekenis overige lijnen

Nu we toch bezig zijn, lijkt het ons ook handig om uitleg te geven over de betekenis van andere lijnen die je op de weg aantreft. Jij kent ze natuurlijk allemaal, maar sommigen helaas nog niet. Vandaar:

Enkele onderbroken middenlijn: inhalen mag, maar meestal mag je hier maximaal 60 km/u rijden.
Dubbele witte onderbroken lijn: maximaal 80 km/uur en inhalen mag
Volle dubbele of enkele lijn: je mag hier maximaal 80 km/u en inhalen is verboden
Dubbele witte onderbroken lijn met daartussenin groen: maximaal 100 km/u en inhalen is toegestaan
Volle dubbele lijn met daartussenin een groene lijn: inhalen is verboden en maximaal 100 km/u
Geen lijnen: Je mag hier maximaal 60 km/uur, kijk goed uit welk deel van de weg van jou is, inhalen mag

Vind je dit een leuk artikel? Deel het dan op sociale media! Zo kunnen nog meer mensen het lezen!

Scroll naar boven