Piloot wordt op 7 kilometer hoogte uit het vliegtuig gezogen: dit is zijn absurde verhaal

Piloot wordt op 7 kilometer hoogte uit vliegtuig gezogen en overleeft

Op social media gaat het verhaal van piloot Tim Lancaster momenteel behoorlijk viraal. De man werd in 1990 uit de cockpit gezogen, terwijl het vliegtuig zich op maar liefst zeven kilometer hoogte bevond. Tot ieders verbazing heeft Lancaster het overleefd.

Lancaster, destijds in dienst van vliegtuigmaatschappij British Airways, vloog in 1990 met een vliegtuig toen twee ramen er ineens uit vielen.

De piloot werd vervolgens uit het raam gezogen, maar werd aan zijn voeten vastgehouden totdat het vliegtuig uiteindelijk landde. Dit is het krankzinnige verhaal van Tim Lancaster.

1990

In juni 1990 vliegt piloot Tim Lancaster vanuit het Britse Birmingham naar Malaga in Spanje. Boven Oxforshire begeven twee van de zes ramen in de cockpit het.

Lancaster wordt uit zijn stoel gegooid en uit het raam gezogen. De kracht blaast de deur van de cockpit uit zijn scharnieren. Nigel Ogden, een steward, gaat bijna KO.

Toch is het diezelfde Ogden die de benen van Lancaster weet te grijpen, net voordat die compleet uit het raam gezogen wordt. Maar ook Ogden glipt bijna uit de opening.

Een tweede lid van het cabinepersoneel, John Heward, rent de cockpit in en grijpt Hogden bij zijn riem. Een andere stewardess zet zichzelf in de pilotenstoel en helpt om de mensenketting vast te houden.

In de tussentijd neemt co-piloot Alistair Atchinson het stuur over. Hij schreeuwt ‘Mayday! Mayday! in de radio. Lancaster wordt in op dat moment blootgesteld aan de elementen buiten het vliegtuig.

Aan de Syndey Morning Herald vertelt Ogden: ”Ik draaide me om en zag dat de voorruit was verdwenen en dat Tim, de piloot, er doorheen ging. Hij was uit zijn veiligheidsgordel gezogen en ik zag alleen zijn benen nog.”

”Ik sprong over de stuurkolom en greep hem om zijn middel om te voorkomen dat hij helemaal naar buiten zou gaan. Zijn shirt was van zijn rug getrokken en zijn lichaam was naar boven gebogen. Dubbelgebouwen rond de bovenkant van het vliegtuig. Ik dacht dat ik hem ging verliezen.”

”Zijn gezicht sloeg op de ruit die er nog in zat en het bl0ed kwam uit zijn neus en aan de zijkant van zijn hoofd. Zijn armen gingen alle kanten op. Het meest erge is dat zijn ogen wagenwijd openstonden. Zolang ik leef, zal ik die blik in zijn ogen nooit vergeten.”

Lancaster overleeft

Verbazingwekkend genoeg slaagde copiloot Atchinson erin het vliegtuig onder controle te krijgen. Op Southampton Airport weet het vliegtuig te landen.

De hulpdiensten staan al te wachten en dan blijkt het ongelooflijke: Tim Lancaster heeft het overleefd. Hij is er vanzelfsprekend niet best aan toe. Hij heeft meerdere breuken en verschillende ledematen zijn bevroren.

Documentaire

Voordat mensen weer in de comments schrijven dat het ‘nep’ is, en ‘niet kan’: dit verhaal is op National Geographic uitgezonden in 2005. De documentaire Air Crash Investigation – Blow Out, is op YouTube te vinden.

The Captain That Got Stuck Outside Of The Plane! | Blow Out | FULL EPISODE | Mayday: Air Disaster

Waarom we hier vandaag aandacht aan besteden? Omdat er screenshots zijn opgedoken van het hele verhaal. Die gaan nu viraal op sociale media.

Noot: de gebruikte foto als thumbnail is afkomstig uit de documentaire. National Geographic heeft hiervoor een reconstructie gemaakt.

Scroll naar boven