Viruscijfers hard omhoog: kan het kerstdiner nu wel doorgaan?

Viruscijfers hard omhoog: kan het kerstdiner nu wel doorgaan?

En ja hoor; de coronacijfers stijgen weer. In sommige ziekenhuizen is men naarstig op zoek naar bedden. Moeten we maatregelen nemen? Viroloog Bert Niesters vertelt aan het Algemeen Dagblad wat we dit keer kunnen verwachten.

Corona

De overheid heeft een zogenaamd coronadashboard. Hierop is te zien dat er stijgende trend gaande is, waarbij corona nu weer flink verspreid wordt.

Dat beeld zien we ook terug in ziekenhuizen. Hier worden steeds meer mensen met het coronavirus opgenomen. Afgelopen week werden er gemiddeld 143 mensen per dag opgenomen.

Viruscijfers hard omhoog: kan het kerstdiner nu wel doorgaan?

Is het kerstdiner mogelijk?

De grote vraag is of we met kerst gewoon gezellig bij elkaar kunnen komen, of dat dat af te raden is. Viroloog Bert Niesters doet op een beroep op ieders gezond verstand.

Je kunt dus prima gourmetten, maar als je zelf klachten hebt zoals koorts is het beter om thuis te bleven. Zeker wanneer er ook ouderen aanschuiven.

”Met griep ga je ook niet langs bij kwetsbare ouderen. En als je toch gaat, is het verstandig een mondkapje op te doen”, zo stelt Niesters.

Vaccineren

Niesters heeft zelf alweer een boosterprik gehaald. Als je ouder bent of een ziekte hebt die kwetsbaar maakt, is het volgens Niesters verstandig om weer een prik te gaan halen. ”Maar dat is voor iedereen een eigen keuze.”

Het feit dat de cijfers stijgen, is wat betreft de viroloog nog geen reden tot zorgen. Ziekenhuizen hebben het wel druk, maar op de IC blijft het aantal mensen met corona laag.

”Taferelen zoals we in het verleden hebben gezien, met door corona overbelaste zorg, komen niet meer terug”, zo verzekert de viroloog.

Kortom: je kunt wat hem betreft prima gaan gourmetten met je familie. Maar als je griepachtige klachten hebt, is het slim om thuis te blijven.

Scroll naar boven