Tweede Kamerleden verdrietig, kunnen niet naar ‘genderneutraal toilet’

Tweede Kamerleden verdrietig, kunnen niet naar 'genderneutraal toilet'

Kamerleden hebben besloten dat er in de Tweede Kamer gender-inclusieve toiletten moet komen. Door die ingreep moet iedereen ‘gelukkig’ naar de wc kunnen. Per eind 2026, wanneer de verbouwing van de Tweede Kamer klaar is, zijn er dus drie opties: een heren- en damestoilet en een genderneutraal toilet.

Lisa van Ginneken (D66)

De renovatie van het Kamergebouw moet nog beginnen, maar de Bouwbegeleidingscommissie van de Tweede Kamer is van mening dat er drie typen toiletten moeten komen. Dat komt voornamelijk op conto van D66-Kamerlid Lisa van Ginneken, die openlijk transgender is.

Zij pleitte al langer voor ‘gender-inclusieve toiletten’ aan het Binnenhof. Hoeveel genderneutrale toiletten er precies komen is vooralsnog onduidelijk.

Niet enthousiast

Daarover is niet iedereen erg enthousiast. Wybren van Haga (Groep van Haga) vindt dat ”woke mensen” veel te veel in de aandacht komen. Dat vinden de fracties van de VVD en het CDA overigens ook. Zij stellen dat er belangrijke zaken zijn als wc’s voor mensen die ”niet binnen de normatieve definities van man of vrouw passen”.

Maar goed, het besluit is al genomen en dus komt dat genderneutrale toilet er gewoon. Wel pas per eind 2026, dus tot die tijd is naar de wc gaan niet voor ieder Kamerlid een feestje.

Genderneutrale toiletten in nieuwe Tweede Kamer: een zege voor woke?

 

Scroll naar boven