Staatsbosbeheer signaleert een ernstige ontwikkeling. Steeds meer dak- en thuislozen slapen in het bos. Er zijn dit jaar al 150 meldingen binnengekomen dat is een vervijfvoudiging ten opzichte van voorgaande jaren. Het gaat vooral om verwarde mensen en verslaafden maar ook om mensen die getroffen zijn door de crisis.
Hart van Nederland heeft besloten een nacht mee te lopen met boswachter Alwin Brandt en zijn collega. Al snel hebben de twee ‘beet’.
Heftige verhalen
De twee zien een tentje met een stretcher, een gasstel, pannen en een VR-bril. “Deze is gewoon in gebruik”, vertelt Alwin. “Die komen later op de avond waarschijnlijk weer hierheen om te overnachten. Vaak gaat het om verslaafde of verwarde mensen. Ook nu. Rondom de tent liggen lege flesjes en zakjes waarin vermoedelijk drugs zaten. Als ze een paar stappen verder zetten zien ze nog een tentje staan met een vergelijkbaar verhaal.
Alwin en zijn collega’s zijn niet opgeleid voor dergelijke situaties, maar worden dagelijks geconfronteerd met erg heftige verhalen. ”We bellen eigenlijk altijd de politie of ander instanties. Maar we zien dat mensen na een paar dagen ergens anders staan.”
Iemand ’thuis’
De boswachter treft bij een ander tentje een bewoner aan. Het gaat om Ron, die al twee jaar in het bos woont. Hij is zeven jaar geleden woedend weggelopen uit een psychiatrische inrichting. Hij moest wel, omdat hij vond dat er daar ”mensen onder verdachte omstandigheden overleden”.
En nu woont Ron dus in het bos, waar hij overigens veel last heeft van muizen. Maar ja, hij kan nergens anders heen en heeft ook geen toekomstperspectief.