”Stop zo snel mogelijk de verkoop van sigaretten in de supermarkt”

''Stop zo snel mogelijk de verkoop van sigaretten in de supermarkt''

Een groep artsen vindt dat supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten. De medici zijn daarom vandaag in Rotterdam om actie te voeren. ”Hoe minder verkooppunten er zijn, hoe minder kans je hebt dat kinderen in aanraking komen met sigaretten en de gevolgen hiervan.”

70 kinderen per dag

Huisarts Shakib Sana beweert dat er dagelijks zo’n 70 kinderen beginnen met roken. “Sommigen van hen worden later patiënt van diezelfde artsen als die nu actievoeren”, vertelt Sana aan Hart van Nederland. De artsen willen zo snel mogelijk een verbod op het verkopen van sigaretten in de supermarkt. “Het liefste vanaf vandaag en niet pas vanaf 2024, zoals ze nu van plan zijn.”

Artsen voeren harde actie: sigarettenverkoop in supermarkt moet stoppen

De beschik- en grijpbaarheid van sigaretten in wijken, en dan met name in achterstandswijken, is volgens Sana gewoon te groot. “We weten dat per dag 70 kinderen starten met roken. Dan kunnen we niet spreken van een rookvrije generatie.”

Petitie

De artsen hebben zelfs een petitie opgestart. Hierin laten zij zien dat zij veel steun krijgen. Onder meer het Longfonds, het KWF, ErasmusMC en het Longfonds hebben de petitie ondertekend. De artsen willen dat supermarkten stoppen met de verkoop van kankerstaafjes.

“Je gaat met je ouders naar de supermarkt om je eerste levensbehoefte te kopen, zoals groente, fruit, brood en vlees. Je komt er vaak, kinderen op school gaan ook vaak in de pauze in de supermarkt hun eten halen”, zegt Sana. “Dan zie je dat sigaretten makkelijk in het zicht zijn en dat verhoogt de grijpbaarheid.”

Er vallen volgens de arts ongeveer 20.000 doden per jaar door de gevolgen van roken. “Die mensen vallen niet ineens neer als herfstbladeren, maar ze moeten jarenlang inleveren op kwaliteit van leven. Dat willen we stoppen als dokters.” Hij zegt dat de kans groot is dat als kinderen jong beginnen met roken, ze eraan verslaafd raken. “De patiënten die wij als huis- en longartsen nu in de spreekkamer zien, zijn ook patiënten die op jonge leeftijd zijn begonnen met roken. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Scroll naar boven