RIVM komt met acute spoedmaatregelen tegen ‘superinfectie’

RIVM waarschuwt mensen in 4 provincies: ''Zeer gevaarlijk''

Gisteren werd bekend dat steeds meer Nederlanders in het ziekenhuis belanden doordat zij ernstig ziek worden van een ‘superinfectie‘. Hierbij valt op dat de zeer gevaarlijke bacterie streptokokken de oorzaak in veel gevallen is. 

RIVM komt met acute spoedmaatregelen tegen 'superinfectie'

Waar het RIVM gisteren nog aangaf de situatie nauwlettend in de gaten te houden, is gisteravond laat besloten tot een erg actute ingreep. Per heden geldt een meldingsplicht voor alle ziektes die veroorzaakt worden door de vleesetende bacterie, zoals streptokokken bekendstaat.

De bacterie heeft de naam ‘vleesetend’ gekregen omdat een uitwas ook necrotiserende fasciitis is, een onderhuidse infectie die huid, spier en vetweefsel kan vernietigen en bijvoorbeeld kan leiden tot amputaties. Een woordvoerder van het RIVM maakt zich veel zorgen.

Uitbraak

Vanaf nu moeten ziektes als amandelontsteking, krentenbaard en roodvonk, die door streptokokken veroorzaakt worden, ook gemeld worden. Dat was tot gisteren nog niet het geval. Het RIVM gaat op basis van het aantal meldingen kijken of er eventueel aanvullende maatregelen moeten komen om de verspreiding van de bacterie te beperken. Ook kan het op korte termijn aangeven of we te maken hebben met een uitbraak.

Veel mensen al besmet

In De Gelderlander lezen we dat het grootste deel van de Nederlanders inmiddels al besmet is met de bacterie. Die zit in hun neus of keel. Gelukkig worden de meeste mensen niet ernstig ziek, maar dat aantal stijgt dus. Het RIVM stelt dat de bacterie kan worden overgedragen via druppeltjes vocht die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. Ook is het mogelijk de bacterie over te geven via handcontact.

Scroll naar boven