‘NL gaat hele dorpen bouwen voor Oekraïners’

Vluchtelingen Oekraine

De Nederlandse overheid speelt serieus met het idee om speciale ‘dorpen’ uit de grond te stampen voor alle Oekraïense vluchtelingen die in ons land neerstrijken. Dit omdat het aantal ontheemden dat naar Nederland komt, flink kan oplopen zolang de oorlog aanhoudt.

Zoals bekend liggen de huizen in Nederland niet voor het oprapen. In sommige gemeenten bestaan er zelfs wachtlijsten. Het idee van de bouw zou zijn voortgekomen uit overleg tussen de overheid en hulporganisaties, zo bevestigen de NGO’s tegenover het NRC Handelsblad.

Sinds de Russen zijn binnengevallen bij hun buren, zijn meer dan vier miljoen Oekraïeners hun land ontvlucht. Enkele tienduizenden van hen verblijven inmiddels in Nederland.

Vluchtelingen Oekraine

‘Honderdduizenden Oekraïers naar Nederland’

Inmiddels vangt Nederland duizenden vluchtelingen op. Het kabinet houd er rekening mee dat er in de komende weken nog eens tienduizenden, mogelijk ‘honderdduizenden’ Oekraïers richting Nederland komen. Volgens de wet- en regelgeving is het verplicht hen een woning, uitkering, onderwijs en medische zorg aan te bieden.

Vanwege de woningnood in Nederland zijn er niet zomaar huizen beschikbaar voor al die mensen. Daarom is een van de vele scenario’s, de bouw speciale ‘Oekraïnedorpen’.

Inburgeren lukt niet

De stichting VluchtelingenWerk zegt geen voorstander te zijn van het plan, omdat Oekraïners dan niet kunnen meedoen aan de samenleving. De kans bestaat dat zij dan enkel met landgenoten in contact blijven en de kans is kleiner dan zij de Nederlandse taal gaan spreken en aan het werk gaan.

De hulporganisatie zet in op een gemengde oplossing, waar verschillende groepen worden gehuisvest. “Dat je plekken bouwt waar ook andere vluchtelingen en Nederlanders kunnen wonen. Als je groepen afgezonderd opvangt, komt het de integratie niet ten goede.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven