Nieuw onderzoek: boodschappen in Nederland zijn heel goedkoop

shopping, corona, business

Vind jij boodschappen in Nederlandse supermarkten ontzettend prijzig? Het Zwitserse onderzoeksbureau Eurostat stelt in een nieuw onderzoek dat de voedselprijzen tot een van de laagste van Europa behoren. En dat zit als volgt.

Goedkoop

Het prijspeil van voedselprijzen ligt 14 procent onder het Europees gemiddelde. Vooral brood en granen zijn goedkoop. Ook vis (12,5 procent) en melk, kaas en eieren (2,5 procent) zijn relatief goedkoper.

bananas, fruits, food

Europees gemiddelde

In vergelijking met de gemiddelde voedselprijzen betalen Nederland gemiddeld twee procent minder voor een kar die volzit met boodschappen.

Eurostat heeft ook onderzoek gedaan naar overige voedingsmiddelen. Daar vallen producten onder zoals salades, soepen en klant-en-klare maaltijden. Ook dit blijkt flink goedkoper. Hier betalen we, volgens het onderzoek dan, 3,5 procent minder voor.

Nieuw onderzoek: boodschappen in Nederland zijn heel goedkoop

Ervaring bevolking

De uitkomsten van het onderzoek verschillen ontzettend met de perceptie van veel Nederland. Met name degenen die in of bij een grensstrook wonen, wijzen vaak op Duitsland als goedkoper alternatief.

Eurostat noemt dat niet ‘onlogisch’ en verklaart dit door op individuele producten te wijzen. Die kunnen soms ontzettend in prijs verschillen.

Het bureau geeft een voorbeeld: ”Vlees is duurder in Nederland, maar dat betekent niet dat elk vleesproduct in Duitsland dan goedkoper is.”

Promoties

Rob Morren, marktanalist voeding bij ABN AMRO, kan zich vinden in de uitkomsten van het onderzoek, maar brengt ook een nuance aan.

”Vergeleken met Nederland heeft Duitsland vaak lagere basisprijzen, maar Nederland heeft veel meer producten die je in de aanbieding kunt kopen.”

beverages, bottles, shelf

”Dan gaat het om reguliere kortingen, maar ook om aanbiedingen als ‘2 voor de prijs van 1’, of ‘3 halen en 2 betalen’. Daar komt bij dat de btw op voedsel lager ligt in Duitsland.

A-merken

Morren wijs erop dat A-merken in het buitenland vaak goedkoop zijn, in vergelijking met Nederland. Dat komt doordat de afzetmarkt in Duitsland veel groter is.

”Veel Nederlanders kijken juist voor A-merken naar het buitenland. De andere dagelijkse boodschappen kunnen ze simpel hier kopen. Het voordeel zit bij A-merken.”

Kortom: met de uitkomsten van Eurostat-onderzoek, weten we nu dat boodschappen in Nederland ‘goedkoop’ zijn. In elk geval voordeliger dan in landen als Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Scandinavië. Onderstaand een grafiek die van het onderzoek afkomstig zijn:

Nieuw onderzoek: boodschappen in Nederland zijn heel goedkoop

Scroll naar boven