Neuroloog geeft supertips: Hiermee voorkom je migraine-aanval

Neuroloog geeft tips: dit helpt om een migraine-aanval te voorkomen

In Nederland zijn er talloze mensen die last hebben van migraine. Wist je dat je voeding een belangrijke oorzaak kan zijn van een migraine-aanval? De Belgische neuroloog Annick Verstappen geeft tips over je voeding en legt uit wat je het best wel of niet kan eten om een aanval te voorkomen.

Vooropgesteld staat dat nog weinig wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd naar voeding in combinatie met migraine. Maar in studies die zijn gedaan, komen chocolade en kaas opvallend vaak voor alszijnde ’triggers’. Maar is dat eigenlijk zo?

Voeding: oorzaak of gevolg?

Er bestaat nog geen zekerheid over of voeding echt de oorzaak van de aanval is of eerder omgekeerd: dat een wijziging in het eetpatroon een eerste teken van een beginnende aanval is. ”In de aanloopfase naar migraine gebeurt er van alles in hersenen. Maar mensen ervaren nog niet meteen pijn, waardoor niet iedereen beseft dat de aanval al begonnen is.”

De symptomen zijn subtiel: veranderingen in de stemming, het energiepeil en vooral veel meer of veel minder eetlust. Dat is het moment dat er cravings ontstaan. Zin in eten dat sterk smaakt zoals oude kaas of citrusvruchten, vetrijk eten zoals gefrituurde snacks en zeker ook chocolade. Dat zijn allemaal voedingsmiddelen die vaak als trigger vermeld worden.”

Chocolade

Betreffende chocolade is het moeilijk te zeggen of dat nu een boosdoener of weldoener is. Wat het extra moeilijk maakt, is dat chocolade een wisselende samenstelling kent. Er zijn soorten met veel magnesium of vitamine B2: stoffen die gebruikt worden bij de preventieve behandeling van migraine.

Suikerrijke voeding en schommelende bloedsuikerspiegel

Verstappen adviseert drie maaltijden per dag te eten in combinatie met voldoende tussendoortjes. Extreem belangrijk is om NOOIT het ontbijt over te slaan. ”Het overslaan van een of meerdere maaltijden kan een aanval uitlokken, meer dan dat één specifiek voedingsmiddel dat zal doen.”

Wat ook uit studies blijkt, is dat migraine-patiënten vaak een voorkeur voor vet eten hebben. ”Die probeer ik andere keuzes te laten maken, tenzij ze voelen dat er een aanval op komst is en ze merken dat ze dit soort eten net nodig hebben. Omega 3 (meervoudig onverzadigde vetzuren) hebben een positief effect en zorgen voor minder hoofdpijndagen. Vette vis is dus een aanrader.”

Vermijden

Er zijn twee voedingsmiddelen die wetenschappelijk bewezen boosdoeners zijn: cafeïne en natriumglutamaat. ”Ik bespreek met mijn patiënten altijd het koffiegebruik, omdat cafeïne een heel sterke trigger is. Kijk daarbij niet alleen naar koffie, maar ook naar cola of drankjes zoals Monster en Red Bull. Ook zwarte of groene thee bevat cafeïne en theïne. Ik adviseer Rooibos- of vruchtenthee.”

Neuroloog geeft tips: dit helpt om een migraine-aanval te voorkomen

Scroll naar boven