Kapotte schotel in Tussen kunst en kitsch blijkt fortuin waard

Kapotte schotel in Tussen kunst en kitsch blijkt fortuin waard

In het populaire televisieprogramma Tussen kunst en kitsch kreeg een man gisteren de schrik van zijn leven, nadat hem werd vertelt dat zijn kapotte Delfts blauwe schotel een fortuin waard is. ”Dit is een droom”, stamelde de eigenaar.

De man kreeg het bord zo’n 30 jaar geleden uit een erfenis. ”Ik wist eerst niet wat ik ermee moest, dus toen heb ik het met vrienden geruild. Jaren later kwam ik bij mensen thuis om een aantal Delftse borden te kopen en daar zit dit exemplaar wederom bij.”

Doos op zolder

De man heeft de schotel al die tijd in een doos op zolder bewaard. ”Ik ga thuis toch geen kapot bord neerzetten? Dat is het wel heel erg slecht met me gesteld.”

Rembrandt onder het Delfts aardewerk

Taxateur Robert Aronson denkt hier heel anders over. Hij is lyrisch over het ‘kapotte bord’. ”Jongens, dit is de Rembrandt onder het Delfts aardewerk. Dit is zo ongelofelijk zeldzaam, met een zo’n ongelofelijke verfijning.” Of hij ooit eerder zoiets bijzonders in het televisieprogramma heeft gezien? ”Nee, echt nog nooit. Dit is een droom die uitkomt!”

Het bord blijkt te zijn gemaakt rond 1670 door Jacob Wemmersz Hoppesteyn. ”Over hem is weinig bekend. We hebben in het verleden een telling gemaakt. We kwamen toen aan 44 gemerkte stukken, maar daar zat deze schotel niet bij. Er zijn vermoedelijk nog een aantal zwervende stukken, maar ik vermoed dat er wereldwijd maximaal 50 gemerkte stukken zijn.”

30.000 euro

Ondanks dat het bord beschadigd is, doet dat niets af aan de waarde. Volgens de taxateur is het 30.000 euro waard. De eigenaar is enorm verrast. ”Dit had ik nooit verwacht. Wat veel geld!”

Scroll naar boven