Hans (75) heeft zoveel last van hangjongeren dat hij van ellende moet verhuizen

Hans (75) heeft zoveel last van hangjongeren dat hij maar verhuist

De 75-jarige Hans Timmer uit Ochten wordt zo erg lastiggevallen door hangjongeren, dat hij geen andere optie meer ziet dan verhuizen. ”Ik trek het gewoon niet meer”, zo vertelt hij emotioneel tegen dagblad De Gelderlander.

Al jarenlang woont Hans in de Oranjestraat in Ochten. Jarenlang keek hij met veel enthousiasme uit op het voetbalveldje voor zijn woning.

Hier kwamen al die tijd veel kinderen. ”Ze maakten alleen maar plezier. De laatste jaren veranderde dag echter enorm.”

Rotzooi trappen

De sfeer werd verziekt toen er een jongerenontmoetingsplek (JOP) geplaatst werd. Opgroeiende jongeren konden hier ‘lekker chillen’.

Maar van chillen kwam weinig terecht, zo beaamt ook burgemeester Jan Kottelenberg in een gemeenteraadsvergadering. De losgeslagen jeugd begon spullen te vernielen. Zo werden struiken uit de grond getrokken en bij klagende buren in de tuin gegooid.

Hans (75) heeft zoveel last van hangjongeren dat hij maar verhuist
Foto: Screenshot video De Gelderlander

Het liep helemaal uit de hand met de jongeren. ”We zijn meermaals uitgescholden en ook zou ons ‘iets aangedaan’ worden als we zouden klagen.”

”Dat hebben ze overigens ook gezegd tegen oudere vrouwen hier in buurt. Daarnaast staken ze vuurwerk af en zijn ze vaak onder invloed van drinken en gebruiken.”

”Je kan het al zien aan de rotzooi die bij de bankjes ligt. Het is niet normaal meer. Ik ga er helemaal aan onderdoor.”

Hans verhuist

Hans is inmiddels ten einde raad. Hij trekt het allemaal niet meer en gaat 100 meter verderop wonen. Hij hoopt dat hij daar geen overlast zal ervaren.

De gemeente heeft de hangplek inmiddels weggehaald. Daardoor verplaatsen de jongeren zich naar een pleintje waar een paar bankjes staan.

Toevallig is dat vlakbij de nieuwe woning van Hans. ”Ik hoop dat ze daar ook op gaan letten, anders ga ik van de regen in de drup.”

Hans (75) heeft zoveel last van hangjongeren dat hij maar verhuist
Foto: Screenshot video De Gelderlander

Zelf ook jong geweest

Het is niet dat Hans niet begrijpt dat jongeren ergens samen moeten kunnen komen. ”Daar hebben ze recht op. Maar zoals het hier ging, kon niet meer. Ik gun jongeren veel, maar niet zo.”

Volgens Hans komen de jongeren niet alleen uit Ochten, maar ook van aangrenzende dorpen zoals Lienden, Kesteren en Opheusden. ”Het is te veel.”

Burgemeester en politiek

Henk en een buurman die al sinds 1975 in de wijk woont, zijn blij met de aanpak van burgemeester Jan Kottelenberg. ”De politiek doet overigens ook veel tegen de overlast.”

Timmer hoopt dat de oudere jeugd een mooie andere plek krijgt in het dorp waar ze minder overlast veroorzaken. Zolang het maar niet bij hem in de buurt is.”

Scroll naar boven