Gemeentes waarschuwen: Verloopt je paspoort in 2024? Reken dan op extreme wachttijden

a passport and a boarding pass are on a bag

Ga je dit jaar naar het buitenland op vakantie? Zorg er dan voor dat je op tijd je identiteitsbewijs verlengt. Momenteel zijn er veel paspoorten en identiteitskaarten verlopen, wat kan leiden tot langere wachttijden bij de gemeente.

Wijziging in geldigheid identiteitsdocumenten

Vroeger waren identiteitsdocumenten 5 jaar lang geldig. In 2014 veranderde deze regel, en nu zijn ze 10 jaar geldig. Tussen 2019 en 2024 waren er weinig aanvragen voor nieuwe identiteitsbewijzen. Maar de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens waarschuwt dat deze rust binnenkort voorbij is.

Grote toename aanvragen vanaf dit jaar

Dit jaar verlopen de eerste paspoorten die in 2014 zijn uitgegeven. Dit betekent een plotselinge toename van het aantal mensen dat bij de gemeente aanklopt. Gemeentekantoren proberen zich hierop voor te bereiden, maar de drukte zal per gemeente verschillen.

Sommige gemeentehuizen hebben extra balies geopend, extra personeel aangenomen of de openingstijden verruimd om de verwachte toestroom het hoofd te bieden.

Tips voor een soepele aanvraag

Gelukkig kun je je goed voorbereiden op de verwachte drukte. Zorg ervoor dat je je nieuwe identiteitsbewijs tijdig aanvraagt. Let vooral extra op in het voorjaar, wanneer traditioneel de meeste aanvragen worden gedaan.

Overweeg ook of je je paspoort of identiteitsbewijs met spoed kunt aanvragen. De voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente, dus informeer bij je eigen loket. Let op: een noodpaspoort aanvragen is niet mogelijk, en een lange wachttijd wordt niet als acceptabele reden beschouwd.

Blijf goed op de hoogte van de geldigheid van je identiteitsdocument en voorkom problemen tijdens je reis. Wees slim en plan je identiteitsbewijsverlenging op tijd in!

Scroll naar boven