Elke dag een wijntje gezond? Wetenschap spreekt van ‘groot misverstand’

Wetenschapper legt uit waarom elke dag een glas wijn helemaal geen goed idee is

Veel mensen zweren erbij: een lekker wijntje bij het avondeten, of bijvoorbeeld voor de televisie. Elke dag een glaasje moet tenslotte kunnen, is het niet? Gezondheidswetenschapper Dike van de Mheen is erop gebrand dit ‘misverstand’ uit de wereld te helpen.

”Wetenschappers zijn het er al lang over eens dat alcohol even schadelijk is als drugs. En het gaat dan niet alleen om hele zware drinkers. Als je kijkt naar de hele maatschappij, dan levert alcohol ontzettend veel schade op. Ook in veel kleinere hoeveelheden.”

Hersenen

”Het zijn juist de kleine hoeveelheden alcohol die mensen drinken, die gevolgen hebben voor de maatschappij”, zo zegt Van de Mheen. ”Simpelweg omdat er meer mensen zijn die een beetje drinken, dan dat er alcoholisten zijn en dat baart zorgen.”

”Onder invloed van alcohol, kunnen tijdelijke en blijvende veranderingen optreden in de hersenen. Hoe hoger de concentratie, hoe groter het effect. En dat begint al bij een tot drie glazen per dag. En dan hebben we het over standaard glazen. Want hoeveel alcohol er in een glas zit, maakt dan niet uit. Met ieder glas dat je drinkt, neemt je sterfterisico toe”, aldus Van de Mheen.

Scroll naar boven