RIVM deelt slecht nieuws: ”Levensgevaarlijke superinfectie”

RIVM deelt slecht nieuws: ''Levensgevaarlijke superinfectie''

Ziekenhuizen merken momenten een exceptionele toename van het aantal ernstig zieke mensen met een ‘superinfectie’. Dat is een infectie bovenop een ander ziekteproces. Met name de streptokokkenbacterie wordt veel meer gesignaleerd.

RIVM deelt slecht nieuws: ''Levensgevaarlijke superinfectie''

Hoogleraar klinische geriatrie Marcel Olde Rikkert, werkzaam op de Radboud Universiteit in Nijmegen, stelt dat er op dit moment sprake is van het feit dat mensen influenza hebben, waarna ze ook nog eens keihard worden getroffen door het zeer gevaarlijke streptokokkenvirus.

RIVM waarschuwt

Het RIVM heeft eerder dit jaar alle ziekenhuizen gewaarschuwd hun ogen open te houden voor de bacterie. In de regio IJsselland belandden in korte tijd zes mensen op de intensive care. Volgens een woordvoerder van de rijksdienst zijn er op dit moment meer infecties dan ooit tevoren.

Amputaties

De groep A streptokokkenbactie kan veel schade aanrichten. Je kunt in shock raken, (kraamvrouwen)koorts, een long- of hersenvliesontsteking krijgen en bloedvergiftiging. Daarnaast kan er ook necrotiserende fasciitis optreden, ofwel een onderhuidse infectie die huid, spier en vetweefsel kan vernietigen. Dat zou dan weer kunnen leiden tot amputaties van lichaamsdelen.

De stijging is volgens het RIVM aan de gang sinds oktober vorig jaar. Waar eerder voornamelijk kinderen slachtoffer van de bacterie waren, raken steeds meer volwassenen en ouderen besmet. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar het RIVM is nu bezig met monitoren om mogelijk maatregelen te nemen,

Over de auteur

Scroll naar boven