Economische crisis aanstaande: miljoenen huishoudens krijgen financiële problemen

Zorgwekkend nieuws: Meer Nederlanders gaan in armoede belanden

Economen van ABN Amro luiden de noodklok en waarschuwen voor grote economische problemen in Nederland. Het is volgens het haast onafwendbaar dat meer dan een miljoen Nederlandse gezinnen het financieel zwaar te verduren gaan krijgen.

De oorzaken hiervoor zijn talrijk. Allereerst is er natuurlijk de oorlog in ons ‘broederland (volgens Mark Rutte) Oekraïne. Daardoor is de inflatie torenhoog. Daarnaast lopen de rentes steeds verder op en hebben ook de gijzelingen van Chinezen (lockdowns) ernstige uitwerkingen op onze economie.

Laatste kwartaal 2022

Het tweede en derde kwartaal zijn het probleem nog niet, dankzij de sterke binnenlandse en buitenlandse vraag. Maar er wordt verwacht dat onze economie aan het einde van het jaar ‘afkoelt’. De ABN Amro vreest daardoor dat de eerste twee kwartalen van 2023 nagenoeg onbetaalbaar worden voor veel gezinnen.

Energieprijzen

Want wat is er nu aan de hand? De inflatie in 2023 gaat vermoedelijk boven de 3 procent uitkomen. Doordat die oorlog in Oekraïne maar blijft voortduren, trekken steeds meer westerse energiebedrijven hun handen af van Rusland. Tel daarbij op dat Brussel eist dat de afhankelikheid van Russische olie en gast wordt afgebouwd en voila. En dan hebben we het nog niet eens over die Chinezen met hun lockdowns.

Want zodra de coronamaatregelen in China weer worden versoepeld, zal de energievraag in dat land toenemen. Dat komt de prijs natuurlijk niet ten goede.

Om een lang verhaal kort te maken: huishoudens die nu al nauwelijks rondkomen + families met middeninkomens gaan wederom de rekening betalen. Voor de zoveelste keer.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven