Duizend katten gered van slachthuis: ze waren er van plan worstjes van te maken

black cat lying on white textile

Chinese activisten en politieagenten hebben een gruwelijke praktijk weten te stoppen waarbij meer dan duizend katten werden geslacht en verkocht als varkens- of schapenvlees. Een vrachtwagen met katten die op weg was naar het slachthuis werd op het laatste moment gestopt.

In de stad Zhangjiagang, in de oostelijke Chinese provincie Jiangsu, ontdekten dierenrechtenactivisten dat een groot aantal katten werden vastgehouden in houten kratten nabij een kerkhof. Deze alarmerende ontdekking leidde tot een kordate reactie van de activisten.

Reddingsoperatie

De activisten hielden de situatie zes dagen lang in de gaten en alarmeerden de politie toen ze zagen dat de katten in een vrachtwagen werden geladen. De politie greep in en kon, met onverwachte hulp van de omstandigheden, voorkomen dat de katten werden geslacht en verkocht als vlees.

Volgens Han Jiali, een van de activisten, kreeg de handelaar net op het moment dat de kattenkar werd gestopt een telefoontje over het overlijden van zijn vader, waardoor hij haastig naar de begrafenis moest. Dit gaf de politie de gelegenheid om de katten te redden. Opmerkelijk genoeg maakt het nieuwsbericht geen melding van arrestaties.

Zwarte markt en volksgezondheid

Deze interventie voorkwam niet alleen het leed van de katten, maar onderbrak ook een zwarte markt waar katten als schapen- en varkensvlees werden verkocht. Dit zorgde voor bescherming van de volksgezondheid.

De geredde katten werden ondergebracht in een asiel in Taicang, waar ze tijdelijk in kooien worden verzorgd. Gewonde katten krijgen medische behandeling. Veel van deze katten lijken oorspronkelijk huisdieren te zijn geweest. Als ze na een maand niet worden opgeëist door hun eigenaren, zullen ze ter adoptie worden aangeboden.

Lucratieve handel

Deze operatie heeft mogelijk een aanzienlijk bedrag van ongeveer 20.000 euro verijdeld. Kattenvlees wordt voor ongeveer 4,5 yuan per pond verkocht, wat overeenkomt met ongeveer 1,3 euro per kilogram. Schapenvlees daarentegen kost meer dan 8,5 euro per kilo. Door katten als schapenvlees te verkopen, konden handelaren aanzienlijke winst maken. Dit toont aan dat het vangen en verhandelen van katten een winstgevende, zij het juridisch grijze, activiteit is.

Oproep tot verbetering van voedselveiligheid en dierenrechten

Deze incidenten hebben geleid tot een groeiende oproep in China voor strengere wetten en regels om zowel voedselveiligheid als dierenrechten te waarborgen. China heeft wel wetten om vee en bedreigde diersoorten te beschermen, maar er bestaat geen algemene wet tegen de mishandeling van huisdieren of zwerfkatten en -honden.

Activisten en bezorgde burgers dringen aan op overheidsactie om deze kwesties aan te pakken en ervoor te zorgen dat dieren in China beter worden beschermd.

Scroll naar boven