Dorit (57) vangt Oekraïners op, krijgt als dank een dikke rekening

Dorit (57) vangt Oekraïners op, krijgt als dank een dikke rekening

De 57-jarige Dorit Bouwman vangt al sinds vorig jaar twee Oekraïners op in haar woning. De gemeente is haar zeer erkentelijk, maar stuurde haar ook een gepeperde rekening. Dorit is met de twee Oekraïners nu geen eenpersoonshuishouden meer.

Dorit doet haar verhaal tegen het Algemeen Dagblad. Sinds vorig jaar maart opende ze haar deuren voor de 2 vluchtelingen Alla en haar dochter Alika. Dat vindt de gemeente Amersfoort mooi: er zijn weer twee asielzoekers gehuisvest en tegelijk is het aanleiding om een hogere aanslag voor afvalstoffenheffing te sturen. Dorit is immers een meerpersoonshuishouden en dus moet er afgetikt worden.

Bezwaar

Dorit is woedend en contacteert de gemeente. Die wil haar in eerste instantie niet helpen en wijst op de ‘regels’. Maar Dorit laat het er niet bij zitten. Ze meldde zich bij het Algemeen Dagblad en schreef een post op Facebook. Ineens was er toch iets mogelijk.

Ze kan nu gebruik maken van een compensatieregeling, speciaal voor alleenstaanden die Oekraïners opvangen. Dorit vindt het erg vreemd: ”Ik help omdat er een tekort aan opvangplekken is. Ik krijg daar verder geen vergoeding voor, maar kreeg wel de rekening gepresenteerd.”

Gelukkig is dit verhaal alsnog goed afgelopen, maar dat betekent niet dat er een oplossing is. Vanuit de overheid redeneert men als volgt: eventuele extra kosten voor heffingen kunnen worden gedekt uit het woongeld dat elke Oekraïner gratis krijgt.

Scroll naar boven