China doet uitstrijkjes vanuit de anus om mensen te testen op het Coronavirus

Inwoners van de Chinese hoofdstad Peking worden getest op het coronavirus met behulp van anale uitstrijkjes in plaats van de meer traditionele neus- en keeltechniek die over de hele wereld wordt gebruikt.

Sommige deskundigen zeggen dat de methode nauwkeuriger is en het de kans vergroot dat het virus wordt opgespoord, zelfs bij mensen die asymptomatisch zijn.

De meningen zijn echter verdeeld want andere deskundigen zeggen dat de test vanuit de luchtwegen meer dan voldoende is.

Meer dan drie miljoen mensen in Peking zijn sinds 17 januari getest nadat vorige week een negenjarig jongetje positief was getest op het coronavirus.

China hoopt dat de verspreiding van het coronavirus kan worden beperkt en vertraagd door zoveel mogelijk mensen te testen en degenen die het virus hebben te isoleren.

Om de voor de test benodigde nucleïnezuurmonsters te verzamelen, moet een wattenstaafje ongeveer twee à drie centimeter in het rectum worden ingebracht en vervolgens enkele malen worden rondgedraaid.

Na twee keer ronddraaien wordt het wattenstaafje eruit gehaald en in een steriel monsterpotje gedaan. Dit duurt ongeveer 10 seconden.

Anale uitstrijkjes worden in China eigenlijk al sinds vorig jaar gebruikt, maar – volgens een Chinese ziektebestrijdingsdeskundige – alleen bij belangrijke groepen in quarantainecentra omdat het niet heel fijn is voor degenen die het krijgen.

Volgens Li Tongzeng, van het Beijing You’an ziekenhuis, overleeft het coronavirus langer in uitwerpselen of de anus dan in de keel en neus.

Hij vertelde aan CCTV: “We ontdekten dat sommige asymptomatische patiënten de neiging hebben snel te herstellen. Het is mogelijk dat er na drie tot vijf dagen geen spoor meer te vinden is van het virus in de keel”

Een andere wetenschapper, Yang Zhanqui – de adjunct-directeur aan de Universiteit van Wuhan – zei echter dat de keel- en neusuitstrijkjes de beste manier blijven om op het virus te testen omdat het via de luchtwegen wordt opgelopen, niet via het spijsverteringskanaal.

Hij vertelde aan de Global Times: “Er zijn gevallen geweest waarbij het coronavirus positief werd bevonden in de uitwerpselen van een patiënt maar er is geen bewijs dat het via het spijsverteringsstelsel is overgedragen.”

Op het Chinese social media platform Weibo hebben maakten mensen grapjes over het ontvangen van de uitstrijkjes. Iemand schreef: “Gelukkig ben ik eerder naar China komen,”

Iemand anders zei: “Weinig schade, maar extreme vernedering”.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven