Binnenkort kun jij plastic statiegeldflesjes inleveren op deze 5 NS-stations

Statiegeldflesjes kunnen binnenkort ingeleverd worden op 5 grote NS-stations

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat vanaf september op de vijf grootste treinstations van Nederland automaten neerzetten waar jij plastic flesjes kunt inleveren voor statiegeld.

Concreet gaat het om de centrale stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Verdeeld over deze locaties komen er 17 automaten te staan. De NS is lyrisch en verwacht dat hiermee op jaarbasis minimaal 10 miljoen flesjes kunnen worden ingezameld.

Treinstations afvalvrij

De NS neemt dit initiatief om een tweetal redenen. Ten eerste is dat het terugdringen van afval op de stations. Ten tweede draagt men met de automaten bij aan de wettelijke verplichting van producten en importeurs om 90 procent  van de PET-flessen te recyclen.

Voor 2023 staat er overigens al een uitbreiding gepland. Het spoorbedrijf wil dan ook automaten plaatsen op 17 andere locaties. Het is de bedoeling dat er na verloop van tijd inleverautomaten te vinden zijn op in totaal vijftig Nederlandse treinstations.

QR-code

In de praktijk werkt het als volgt. Reizigers moeten een applicatie downloaden met een QR-scanner. Als je jouw flesje in de automaat stopt, scan je de weergegeven QR-code met je smartphone, waarna het systeem direct 15 cent statiegeld op je rekening bijschrijft.

Blikjes inleveren wordt ook mogelijk

Nederland voert per 31 december aanstaande ook statiegeld in op blikjes. De NS geeft aan dat het vanaf die datum dus ook mogelijk wordt om blikjes in te voeren in de automaten.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven