Belgisch meisje (12) wordt gepest op school, leraar vindt het grappig en begint te filmen

Bij onze zuiderburen is flinke ophef ontstaan vanwege een pestincident op BuSO-school Egmont en Hoorn in Gavere. Op een uitgelekt filmpje is te zien hoe een meisje van 12 jaar gepest wordt. Opvallend is dat het hele tafereel gefilmd wordt door…een leraar.

De ouders van het meisje, Pascal (38) en Sara (39) uit Velzeke, hebben een klacht ingediend wegen nalatigheid en slagen en verwondingen. Hierdoor krijgt het incident mogelijk juridische gevolgen.

Autisme

Om ervoor te zorgen dat hun dochter een fijne leeromgeving heeft, kozen de ouders voor de bewuste school. Ze dachten een juiste keuze te hebben gemaakt, maar elke schooldag smeekte het meisje om niet te hoeven gaan. Ze wilde niet vertellen wat er aan de hand was, omdat ze bang was voor haar pesters.

Een gesprek met haar dochter wees uit dat Sara werd geslagen en geschopt. Ze werd omsingeld door een groep die haar met stokken sloeg. Het meisje kan zich niet meer verweren en ondergaat het allemaal.

Leraar

Volgens moeder Sara was het het ergst wanneer een specifieke leerkracht toezicht hield. ”Hij grijpt nooit in en de leerlingen weten dat. Een keer werd bij mijn dochter een fles Fanta over haar heengegoten. De leraar lachte erom en noemde het een Fanta-douche.”

Op gezicht zitten

In de voorlaatste week van de paasvakantie escaleert het volledig. Een groep jongens valt het meisje aan, en een van hen is op haar gezicht gaan zitten zodat ze niet meer kon ademen. De bewuste leraar zag het, maar greep niet in. Erger: hij besloot het te filmen en zoomde zelfs in op haar gezicht.

Meisje (12) wordt gepest en geslagen op school, leraar vindt het grappig en filmt het

Schooldirecteur nuanceert alles

Volgens schooldirecteur Kris Bruwaert verdienen de beelden enige nuance. ”Het gaat om kinderen met autisme. Ze kunnen niet goed omgaan met elkaar. De leerkracht zag het gebeuren als ‘speelvechten’ en heeft een inschattingsfout gemaakt. Hij is een toegewijde leraar. Hij heeft een week vakantie opgenomen om de gemoederen weer wat te laten bedaren. Als hij het terug kon draaien, had hij het gedaan.”

Niet het eerste incident

Het is onduidelijk waarom de man besloot te filmen. ”Daar wilde hij geen antwoord op geven. Wel heeft hij na het filmen ingegrepen. Of dit het eerste incident is? Eigenlijk wel ja.”

De ouders van het meisje beweren dat de directeur enorme onzin vertelt. ”De schoolbel heeft het doen stoppen, niet die leraar. We kaarten het pestgedrag al maanden aan. De directeur minimaliseert alles en doet net alsof het een spelletje is.”

Weg van school

De ouders zijn het spuugzat en hebben de politie verwittigd. Ook hebben ze een advocaat in de arm genomen. Het meisje zal op korte termijn van school veranderen. ”Sinds het incident durft ze niet meer naar school. Het gaat niet goed met haar.”

Scroll naar boven