Albert Heijn wijzigt naam ‘Surinaamse’ roti na flinke kritiek: ”Dit is respectloos”

Albert Heijn wijzigt naam 'Surinaamse' roti na flinke kritiek: ''Dit is respectloos''

Deze week kun je het verspakket roti weer kopen bij Albert Heijn. Het groentepakket was een tijdje niet verkrijgbaar en werd eerder ‘verspakket Surinaamse roti’ genoemd. Daarover kwamen veel klachten en de supermarktketen besloot tot een naamswijziging.

‘Surinaamse roti’

De ingrediëntenlijst van het pakket bevat onder andere sperziebonen, prei, rode paprika, winterpeen, aardappel, zoete aardappel en gedroogde tomaat.

En daar kwamen veel klachten over binnen, want hoe goed bedoeld ook: dit levert geen authentieke Surinaamse roti op. Dat vindt ook Tanni Sanichar, de eigenaar van Nino’s Surinam Food. Hij wijst erop dat er in roti helemaal geen paprika, prei, zoete aardappen, gedroogde tomaat en spercieboon hoort.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Albert Heijn (@albertheijn)

Misleidend

Albert Heijn heeft het product inmiddels hernoemd, maar veel is er niet veranderd. Het woordje ‘Surinaamse’ is door de supermarktketen weggehaald. Nu heet het gewoon roti.

Sanichar blijft het misleidend vinden. ”In Nederland kent iedereen roti als een gerecht uit Suriname. De naam blijft dus misleidend.” Hij vraagt zich af waarom ze het niet gewoon ‘AH kerrie wrap’ genoemd wordt, aangezien dat er er net zoveel mee te maken heeft als met roti.

Kolonialisme!

Howard Komproe, YouTuber en komiek, bestudeert op zijn kanaal zogenaamd authentiek Surinaamse gerechten. Hij is blij met de naamswijziging, maar zou het liefst zien dat Albert Heijn het Surinaamse label voortaan helemaal niet meer op de verpakkingen zet.

Het is ook niet de eerste keer dat AH in de fout gaat. In 2015 werd de naam ‘Surinaamse pindasoep’ gewijzigd, terwijl twee jaar geleden de Vietnamese pho volledig uit de schappen werd gehaald, nadat er werd geklaagd over de ingrediëntenlijst.

Komproe: ”Ik zou het bijna kolonialisme 2.0 willen noemen. Ik vind het een beetje respectloos”, zo klaagt hij. Hij wijst op Nederlandse gerechten zoals erwtensoep en stroopwafels. ”Die moeten ook volgens authentiek recept worden gemaakt. Je doet geen chocolade over je stroopwafel.”

Sanichar wijst er tenslotte op hoe belangrijk het authentieke recept voor roti uit Suriname is. ”Dit gerecht maakt deel uit van onze cultuur, dat moet worden behouden.”

Scroll naar boven