Advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam tegen premierskandidaat Ronald Plasterk wegens vervalsing van documenten en schending van de wet op economische delicten. Ze beschuldigt hem ervan fouten te hebben gemaakt bij het opstellen van de jaarrekeningen van zijn eigen bedrijf.
Ronald Plasterk aangeklaagd
Volgens Sarolea presenteerde Plasterk in 2022 zijn farmaceutische onderneming als een microbedrijf, terwijl het bedrijf dat jaar een miljoenenomzet behaalde en werd overgenomen door een Duits bedrijf. Na berichtgeving in NRC bevestigde Sarolea tegenover deze site dat hij aangifte heeft gedaan.
Enkele maanden geleden dook Sarolea in de jaarrekeningen van het farmaceutische bedrijf van Plasterk, die een achtergrond heeft als biomedisch wetenschapper: “Toen Plasterk vrijwel onmiddellijk na het vertrek van de eerste informateur, Gom van Strien, werd benoemd, ben ik uit persoonlijke interesse en bezorgdheid gaan onderzoeken.’
De problemen voor Ronald #Plasterk in de ‘#patenten-kwestie’ stapelen zich verder op. Zowel door dreigende schadeclaims, als politiek.
Ook is er aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte…https://t.co/o44zO1wEyl— 🇺🇦🇪🇺Dr John 🇵🇸🏳️🌈#BLM💉😷#Climate (@jp_dutch) May 19, 2024
“Nu Plasterk kans maakt om premier te worden, is het van groot belang dat zijn integriteit onomstreden is.” Sarolea beweert ook dat Plasterk te laat was met het indienen van de jaarrekening van zijn bedrijf en ontdekte andere onregelmatigheden, mogelijk vallend onder economische delicten.
Woedende collega’s
Voormalige collega’s van wetenschapper Plasterk zijn woedend over de kwestie. Hoogleraar medische oncologie Kees Punt verwijt Plasterk een gebrek aan integriteit en stelt voor dat de beoogd premier een excuusbrief schrijft: “Sorry dat ik mijn persoonlijke financiële gewin belangrijker heb gevonden dan het maatschappelijke belang.’
‘In ruil voor miljoenen euro’s heb ik toegestaan dat een potentieel succesvolle therapie voor kankerpatiënten werd weggegooid omdat het een concurrent zou worden van een middel van het bedrijf waar ik het aan heb verkocht.”
Plasterk ontkent in NRC de beschuldigingen van Punt. Over de fouten in de jaarrekening van zijn bedrijf zegt hij: “Mocht er onverhoopt een fout in de jaarrekening zijn geslopen, dan is dat zonder opzet gebeurd. Het bedrijf werkt naar beste weten en wordt ondersteund door een gerenommeerd accountantskantoor.”