Het klinkt misschien te bizar voor woorden en tegen alle signalen in, maar wetenschappers pleiten voor een onderzoek naar de vraag of het drinken van energiedrankjes ervoor kan zorgen dat mensen langer leven.
Voordat we verdergaan: energiedrankjes bevatten tal van ingrediënten. Dit artikel gaat eigenlijk maar over één ervan. We zijn ook geen doktoren, maar de mensen waarover we het gaan hebben zijn dat wel.
Taurine
De meeste energiedrankjes zoals bijvoorbeeld Red Bull, of Monster, bevatten een stofje genaamd taurine. Dit aminozuur komt natuurlijk voor in je lichaam. Die maakt dat dus zelf aan.
Naarmate je ouder wordt, daalt het taurine-gehalte in je lichaam. Iemand van 80 heeft dus beduidend minder taurine in zijn/haar lichaam dan iemand van 20.
Muizen, apen en wormen
Wetenschappers van de Columbia University in New York hebben tests uitgevoerd naar het effect van taurine op muizen, apen en wormen.
Door het lichaam aan te vullen met taurine, verbeterde de gezondheid van de dieren. Bewezen is dat de levensduur van de dieren is verhoogd.
De dieren van middelbare leeftijd kregen taurine, terwijl andere dat niet kregen. Vervolgens werden ze geobserveerd en het bleek dat degenen die taurine hadden gekregen, het langer volhielden dan de dieren die het niet kregen.
Levensduur neemt toe
Muizen van beide geslachten zagen hun levensduur toenemen met 10 tot 12 procent, terwijl de levensverwachting na 28 maanden 18 tot 25 procent hoger was.
En dat is nog niet alles, want ze hadden ook gezondere botten, spieren, immuunsysteem, vet, alvleeskies, hersene en zelfs darmen.
De conclusie van het onderzoek, zoals deze in het tijdschrift Sciene is genoteerd: “Een omkering van deze achteruitgang (in leeftijd) door suppletie met taurine verhoogt de gezondheid en levensduur bij muizen en wormen en de gezondheid bij apen.”
🚨 | Drinking energy drinks could be the secret to living until 100 https://t.co/bw0cxy7g93
— LADbible (@ladbible) June 10, 2023
Mensen
Vanzelfsprekend zijn mensen anders dan muizen en wormen, maar het is fascinerend om te leren, toch? De vraag is nu wat dit voor mensen kan betekenen.
Dr. Vijay Yadav, leider van de onderzoeksgroep, wil dat er een grootschalig onderzoek wordt uitgevoerd. ”Aangezien taurine geen bekende toxische effecten heeft bij mensen, oraal kan worden toediend en alle belangrijke kermerken van veroudering beïnvloedt, zijn menselijke proeven gerechtvaardigd om te onderzoeken of suppletie met taurine een gezonde levensduur bij mensen verlengt.”
Zoals het er nu uitziet, adviseren wetenschappers niemand om hun taurine-inname te veranderen, omdat we de testen nog moeten afwachten.
En dan sluiten we af waarmee we dit artikel begonnen. Energiedrankjes bevatten naast taurine ook andere dingen. En die zijn niet zo best voor je gezondheid.