Alle huiskatten moeten binnenkort verplicht worden gechipt en geregistreerd. Dat schrijft minister minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee wil hij ervoor zorgen dat weggelopen katten sneller terugkeren naar hun baasje en zwerfkatten herkenbaar zijn door het ontbreken van een chip.
Vanaf wanneer de chipplicht ingaat, is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer wil al langere tijd dat chippen en registreren van katten verplicht wordt, maar voorgangers van Adema wilden daar niet aan.
Duizenden katten vermist
De chip, die onder de vacht van een kat aangebracht wordt, bevat een uniek nummer die gekoppeld is aan de gegevens van de eigenaar. Jaarlijks worden meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven, schrijft de minister in de brief aan de Tweede Kamer. Als een kat niet is gechipt, is het moeilijk de dieren weer terug te krijgen bij de eigenaar. Ook leiden vermiste katten tot aanzienlijke opvangkosten (4,8 miljoen euro per jaar) voor gemeenten en asielen.
Met de chipplicht hoopt de minister ook dat de drempel om katten te dumpen wordt verhoogd. Andere kant van de medaille is wel dat mogelijk meer dumpingen van nieuwe nestjes voorkomen vanwege de hoge chipkosten.
Die kosten zijn afhankelijk van de dierenarts, maar zijn meestal een paar tientjes. In bepaalde gemeenten zijn al initiatieven gestart om het aantrekkelijker te maken om je kat te laten chippen. Zo hebben de gemeenten Rotterdam (in november) en Nissewaard (in december) de gratis chipmaand.
Uitwerking
Op dit moment wordt het plan verder uitgewerkt door de minister. “Zo zijn er uitdagingen met betrekking tot de financiering voor het opzetten en het onderhouden van het registratiesysteem”, aldus Adema. Daarna wordt bepaald vanaf wanneer de chip- en registratieplicht geldt.