Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft bij het WNL-programma Goedemorgen Nederland uitleg gegeven over de koopkrachtherstelplannen van het kabinet.
Net als Mark Rutte, die vindt dat ondernemers ’te somber’ zijn ingesteld over een mogelijke recessie, is Kaag is van mening dat ‘we onszelf niet de put in moeten praten’. ”De cijfers voor volgend jaar zijn echt niet zo slecht.”
Grote onzekerheid
De D66-minister beaamt dat de oorlog in Oekraïne ervoor zorgt dat we leven in tijden van grote onzekerheid. De DNB (De Nederlandsche Bank) durft nog niet uit te spreken hoe hard de Nederlandse economie door het conflict geraakt wordt. Er is echter een ‘zwaarweerscenario’ doorgerekend.
Kaag beaamt dat er nog veel onzekerheden bestaan, maar ”de gedachte dat huishoudens er op vooruitgaan is irreëel.”
Inflatie mogelijk naar 7 procent
De economische gevolgen van de oorlog zijn nu het meeste voelbaar door de hogere energieprijzen en tarieven voor benzine en diesel aan de pomp. DNB-president Klaas Knot denkt dat de inflatie dit jaar gemiddeld uit kan komen op bijna 7 procent. Hij waarschuwt, net als het Centraal Planbureau (CPB) eerder, dat de overheid niet alle pijn als gevolg van de hogere prijzen zal kunnen compenseren.
Geen compensatie, maar dempen
Vorige week werd bekend dat het kabinet plannen heeft om huishoudens te compenseren voor de koopkrachtdaling. Kaag geeft aan dat er geen sprake is van compenseren, maar van dempen. ”We hebben specifiek gekeken naar wat we nog dit jaar kunnen doen, want er is niet zoveel meer mogelijk binnen een lopend begrotingsjaar.”
‘Geld is op’
Kaag: ”We hebben een periode van corona gehad, waar de overheid diep in haar zakken kon tasten. Maar in deze periode van instabiliteit en macro-economische onzekerheid zullen wij veel voorzichtiger moeten zijn.” De boodschap die Kaag dan ook wil meegeven, is dat het aangekondigde pakket het maximale is wat het kabinet voor lage en midden inkomens kan doen.