Lia Thomas eerste transgender atleet die nationale titel wint

lia thomas

Zwemmer Lia Thomas heeft als eerste transgender vrouw in de geschiedenis het ‘500-yard freestyle’ evenement gewonnen tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Atlanta.

Eerste transgender atleet

De zwemmer van de University of Pennsylvania is hiermee de eerste transgender atleet die de eerste plaats wint op een professioneel sporttoernooi. Opmerkelijk was dat Lia haar concurrenten vernietigde, met meer dan anderhalve seconde voorsprong.

Ondanks de overweldigende overwinning lokte de winst van Thomas een extreem verdeelde reactie van het publiek uit, aangezien velen zwegen; sommigen klapten beleefd en anderen joelden haar uit toen ze haar medaille op het podium kreeg.

Na haar overwinning vertelde Thomas aan voormalig Olympiër en ESPN-verslaggever Elizabeth Beisel dat ze haar best doet om haar critici en haar controverse te ‘negeren’: “Ik probeer het zoveel mogelijk te negeren, ik probeer me te concentreren op mijn zwemmen en wat ik moet doen om me voor te bereiden op mijn races en ik probeer gewoon al het andere te blokkeren”, zei ze.

Teamgenoten spreken zich uit

Een van Lia’s teamgenoten, die anoniem wilde blijven, klapte uit de school en zei dat de deelname van Lia aan vrouwenevenementen ‘de integriteit van de sport volledig heeft verpest’. Ze zei ook dat de overwinningen van Thomas op andere vrouwelijke atleten oneerlijk waren vanwege haar biologische voordeel.

lia thomas

Laat een reactie achter

Scroll naar boven